UOGK097 Nursing Procedures in Clinical Practice 1

Faculty of Public Policies in Opava
Winter 2019
Extent and Intensity
0/0/0. 2 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Guaranteed by
doc. PhDr. Yvetta Vrublová, Ph.D.
Institute of Paramedical Health Studies – Faculty of Public Policies in Opava
Contact Person: Mgr. Veronika Slováček Hagenová
Prerequisites (in Czech)
FAKULTA(FVP) && TYP_STUDIA(B) && FORMA(K)
povinný předmět 80% docházka na cvičení úspěšné plnění průběžných testů
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický a je profilujícím předmětem pro všeobecnou sestru. Obsah předmětu obsahuje základní dovednosti z ošetřovatelské péče. Výuka probíhá pomocí cvičení v odborných učebnách a umožňuje získat základní manuální zručnost pro výkony v ošetřovatelské péči.
Learning outcomes (in Czech)
Výstupy z učení: Odborné znalosti: Student umí identifikovat individuální potřeby klientů Odborné dovednosti: Student ovládá manuální zručnost pro výkon profese všeobecné sestry Obecná způsobilost: Student je způsobilý vykonávat ošetřovatelskou péči o pacienta Kompetence: Student je schopen samostatně pod dohledem vykonat výkony v ošetřovatelské péči
Syllabus (in Czech)
  • 1. Zajištění bezpečného prostředí, vybavení oddělení, bezpečnostní prvky v nemocničním zařízení (signalizace, přístroje). Standardy odborných výkonů. 2. Prevence vzniku infekce, mytí rukou, používání rukavic, izolace nemocného, péče o pomůcky, desinfekce, sterilizace. Podpora aktivity pacientů, mobilizace, vyšetřovací a léčebné polohy. Příjem, překlad a propuštění pacienta, vizita. 3. Hygienická péče, nácvik hygienické péče na lůžku, péče o lůžka, vybavení lůžka, péče o dutinu ústní, péče o vlasy, nehty, chodidla. Prevence dekubitů, polohování. 4. Oblast příjmu potravy – krmení pacienta, pomoc při krmení u pacienta s poruchou polykání, sledování hmotnosti, vážení, sledování příjmu potravy a tekutin, enterální výživa, zavedení nazogastrické a orogastrické sondy. Dietní systém. 5. Vitální funkce – měření fyziologických funkcí: tělesné teploty, pulsu, dýchání, krevního tlaku, měření kyslíkové saturace. 6. Vylučování - podávání podložní mísy, cévkování, bilance tekutin, klyzma, mikroklyzma. 7. Podávání léků – ústně, lokálně, do očí a uší, inhalace, čípků, kyslíková terapie. 8– 10. Podávání léků injekcemi – sc., im, iv, infuzní terapie.
Literature
    required literature
  • VYTEJČKOVÁ, R., a kol. Ošetřovatelské postupy v péči o nemocné II. Praha: Grada, 2013. ISBN 978-80-247-3419-4.
  • VYTEJČKOVÁ, R a kol. Ošetřovatelské postupy v péči o nemocné I. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3419-4.
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
Information on the extent and intensity of the course: 18 hod/sem.
The course is also listed under the following terms Winter 2020, Winter 2021, Winter 2022, Winter 2023.
  • Enrolment Statistics (Winter 2019, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/fvp/winter2019/UOGK097