OPF:MARPDGA Dietní gastronomie - Informace o předmětu
MARPDGA Dietní gastronomie
Obchodně podnikatelská fakulta v Karvinéléto 2008
- Rozsah
- 1/3/0. 3 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Ing. Pavlína Sonnková (přednášející)
- Garance
- Ing. Pavlína Sonnková
Katedra podnikové ekonomiky a managementu – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Hotelnictví (program OPF, B6503GAHOT)
- Osnova
- Aplikace dosavadních gastronomických znalostí a dovedností na skupinu zákazníků vyžadující zvláštní péči v oblasti stravování, z důvodu krátkodobých či dlouhodobých závažných onemocnění. Záměrem předmětu je odlišit podstatu objektivních požadavků pro tento specifický segment od zásad platných pro blíže nespecifikované skupiny zákazníků v oblasti veřejného stravování. Současně je smyslem předmětu naučit studenty pracovat s Recepturami dietního stravování a sestavovat vhodná menu. Cílem je dále seznámit posluchače s dietami, uznávanými odbornou veřejností a s typy zařízení, v nichž se uplatňuje dietní gastronomie.
1. Význam dietní gastronomie
2. Uplatnění dietní gastronomie ve veřejném stravování
3. Základní pravidla při výběru potravin pro přípravu dietních jídel
4. Specifická pravidla úpravy potravin při přípravě dietních jídel
5. Druhy a rozdělení diet
6. Dieta č. 1 - žaludeční šetřící, dieta č. 2 - žaludeční dráždivá.
7. Dieta č.3 -protisklerotická.
8. Dieta č.4 - žlučníková s omezením tuku, dieta č. 5 - jaterní bílkovinná s omezením tuku.
9. Dieta č. 6 - bezpurinová s omezením dráždivých látek solí kyseliny močové a šťavelové.
10. Dieta č. 7 - zeleninová, ovocná , dieta č. 8 - redukční, dieta č. 9 - diabetická.
11. Dieta č. 10 - neslaná s omezením bílkovin, dieta č. 11 - výživná
12. Práce s Recepturami dietního stravování
13. Zásady pro sestavování dietních menu a jídelních lístků
- Aplikace dosavadních gastronomických znalostí a dovedností na skupinu zákazníků vyžadující zvláštní péči v oblasti stravování, z důvodu krátkodobých či dlouhodobých závažných onemocnění. Záměrem předmětu je odlišit podstatu objektivních požadavků pro tento specifický segment od zásad platných pro blíže nespecifikované skupiny zákazníků v oblasti veřejného stravování. Současně je smyslem předmětu naučit studenty pracovat s Recepturami dietního stravování a sestavovat vhodná menu. Cílem je dále seznámit posluchače s dietami, uznávanými odbornou veřejností a s typy zařízení, v nichž se uplatňuje dietní gastronomie.
- Literatura
- povinná literatura
- KŘIVÁNKOVÁ, E. Výrobní technologie. Praha: VŠH, 2002. ISBN 80-86578-10-0. info
- MARÁDOVÁ, E. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Praha: VŠH, 2001. ISBN 80-86578-01-1. info
- ROGER, J.D. Kniha o zdravé výživě. Advent-Orion Praha, 1995. ISBN 8O-7172-144-1. info
- HEJDA, S. aj. Výživa a zdravotní stav člověka. Praha: Avicenum, 1985. info
- doporučená literatura
- BLATTNÁ, J. Minerální látky a stopové prvky. Výživa a potraviny, 5, Zpravodaj, s.171. info
- KRCH, F.D. aj. Poruchy příjmu potravy. Praha: Grada Publishing, 1999. info
- HEINER, V. aj. Obezita. Praha: Galén, 1997. info
- MATYÁŠ, Z. Nový přístup k zabezpečení zdravotní a hygienické nezávadnosti potravin systémem HACCP. Výživa, 1992. info
- Informace učitele
- 70% účast na praktických cvičeních, průběžná kontrola připravenosti studentů k praktickému cvičení, splnění požadavků praktických cvičení, zápočtový test.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/leto2008/MARPDGA