KCJK461 Spanish for Hotels and Tourism - Part 1

School of Business Administration in Karvina
Summer 2009
Extent and Intensity
0/3/0. 2 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Mgr. Hamza Messari, Ph.D. (seminar tutor)
Guaranteed by
Mgr. Hamza Messari, Ph.D.
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Úroveň - A 1.1 začátečníci Předmět je určen začátečníkům. Posluchači jsou v předmětu vedeni k postupnému nabytí základní komunikativní kompetence v oblasti obecného jazyka coby předpokladu dalšího studia lingvistických a sociokulturních jevů, spjatých s danou jazykovou oblastí. V této elementární fázi jazykového výcviku bude výuka zaměřena na zvládnutí specifika zvukové a grafické stránky jazyka, dále na osvojování slovní zásoby k jednoduchému vyjadřování v běžných situacích každodenního života, získávání základních znalostí mluvnice. Součástí výuky bude výcvik v poslechu, čtení textu s porozuměním a rozvíjení řečových dovedností. Předmět slouží rovněž k získání základní orientace o reáliích.
Syllabus (in Czech)
  • l. Encuentros
    Preguntar y decir el nombre, el origen y la profesión. Confirmar y corregir información.
    Masculino y femenino de los adjetivos y sustantivos. Presente de indicativo de ser, trabajar, aprender, vivir. Pronunciación, acentuación y entonación.
    2. Con los amigos
    Presentar a alguien. Saludar formal e informalmente. Dar las gracias. Preguntar y decir el número de teléfono.
    Plural de adjetivos y sustantivos. Adjetivos posesivos y demostrativos. Números del O al lO.
    3. Dónde vives?
    Localizar y describir objetos. Preguntar por una cantidad y responder.
    Artículos. Números cardinales. Presente de indicativo de estar, tener, poner.
    4. Por las calles
    Preguntar por una dirección. Dar instrucciones para llegar a un lugar. Preguntar y decir la hora.
    Estar/haber. Presente de indicativo de ir, venir, coger, seguir, cerrar. Números cardinales.
    5. En el restaurante
    Preguntar por un deseo. Pedir la comida. Preguntar el importe. Expresar los gustos. Alimentos.
    Imperativo. Presente de indicativo de poder, querer, hacer.
Literature
    required literature
  • CASTRO, F. VEN l. Madrid: EDELSA. ISBN 84-7711-045-X. info
  • KRÁLOVÁ, J. a kol. Fiesta?1. Plzeň: Fraus, 2000. ISBN 80-7238-085-0. info
    recommended literature
  • HAMPLOVÁ, S. Stručná mluvnice španělštiny. Praha: ACADEMIA. ISBN 80-200-0552-8. info
  • PROKOPOVÁ, L. Španělština. Praha: SPN. info
  • DUBSKÝ, J. a kol. Španělština pro jazykové školy. Praha: SPN, 1990. info
  • PROKOPOVÁ, L. Španělština pro samouky. Praha: SPN, 1990. ISBN 80-04-25973-1. info
Language of instruction
Spanish
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Winter 2008.
  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/summer2009/KCJK461