KCRPGAS Gastronomy 2 - Service

School of Business Administration in Karvina
Summer 2013
Extent and Intensity
2/1/0. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Mgr. Gabriela Bordácsová (lecturer)
Mgr. Alexandr Burda (lecturer)
Mgr. Taťana Karásková (lecturer)
Ing. Pavlína Šmachová (lecturer)
Mgr. Jiří Vizauer (lecturer)
Mgr. Gabriela Bordácsová (seminar tutor)
Mgr. Alexandr Burda (seminar tutor)
Mgr. Taťana Karásková (seminar tutor)
Ing. Pavlína Šmachová (seminar tutor)
Mgr. Jiří Vizauer (seminar tutor)
Guaranteed by
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina
Prerequisites (in Czech)
Zvládnutí praktických činností základní technologie servisu pokrmů a nápojů. Zpracování slavnostního menu dle gastronomických pravidel. 70% povinná účast na seminářích. Ústní forma zkoušky.
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Předmět je zaměřen na získání znalostí odbytových služeb ve střediscích stravovacích a společensko-zábavných podniků. Studenti získají přehled o vybavenosti provozoven se zaměřením na inventář používaný na úseku obsluhy, profesionální vystupování, organizační schopnosti, znalosti techniky jednoduché obsluhy s praktickými dovednostmi, které budou využívat v provozní a řídící činnosti.
Syllabus (in Czech)

  • 1. Společenská pravidla, požadavky na pracovníka v obsluze
    2. Hygienické předpisy, estetika, bezpečnost práce odbytových středisek
    3. Chování v restauraci - stolování, stolničení
    4. Inventář jednotlivých odbytových středisek
    5. Příprava na provoz
    6. Technika jednoduché obsluhy
    7. Snídaně
    8. Systémy obsluhy - organizace práce
    9. Způsoby obsluhy v jednotlivých střediscích
    10. Nápoje
    11. Gastronomická pravidla
    12. Způsoby nabídky a prodeje - 1- část
    13. Způsoby nabídky a prodeje - 2. část
Literature
    required literature
  • BUREŠOVÁ, P., ZIMÁKOVÁ, B. Gastronomické služby - servis. VŠH: Praha, 2010. ISBN 978-80-87411-06-3. info
  • SALAČ, G. Stolničení. Praha: Fortuna, 2006. ISBN 80-7168-752-9. info
  • ŠPAČEK, L. Velká kniha etikety. Praha. Mladá fronta, 2005. ISBN 80-204-1333-2. info
  • ŠTĚTINA, V. A KOL. Jídelní lístek, nástroj řízení a věc prvořadého významu. Praha: Editpress, 2002. ISBN 8-238-8884-6. info
  • ŠEVČÍK, L., DVOŘÁK, I. Sommelierství - umění podávat víno. Praha: Grada Publishing, 2002. ISBN 80-247-0188-X. info
  • ASČR. Sommelier, povolání budoucnosti. Praha: Triangl, 2001. ISBN 80-903079-1-6. info
  • VÍTKOVÁ, M. Kultura stolování. Hradec Králové: Univerzita Hradec Králové, 1999. ISBN 80-7041-579-7. info
  • SALAČ, G. Moderní obsluha. Praha: Fortuna, 1999. ISBN 80-7032-961-0. info
  • ČERNÝ, J., KRUPIČKA,J. Moderní hotel. Úvaly: Ratio, 1998. ISBN 80-86351-07-6. info
  • ČERNÝ, J. Moderní obsluha. Praha: IQ, 1997. info
    recommended literature
  • Pehle, T. Lexikon aperitivy a digestivy. Rebo Produktion, 2006. ISBN 80-7234-505-2. info
  • KRAJČOVÁ, J. Zbožíznalství. Praha: VŠH, 2005. ISBN 978-80-86578-51-4. info
  • MIKŠOVIC, A. Bar provoz a produkt. Olomouc: Sdružení PDN, 1999. ISBN 80-238-3789-3. info
  • KELBLOVÁ, M. Encyklopedie nápojů. Praha: Grada, 1996. info
  • BRÁZDOVÁ, D. Zásady společenského chování. Praha, ROAD, 1991. ISBN 80-85385-09-0. info
Teaching methods
Lecturing
Seminar classes
Assessment methods
Test
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Summer 2009, Summer 2010, Summer 2011, Summer 2012, Summer 2014.
  • Enrolment Statistics (Summer 2013, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/summer2013/KCRPGAS