KCRPMEG Mezinárodní gastronomie

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
léto 2013
Rozsah
2/1/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Mgr. Alexandr Burda (přednášející)
Ing. Jiří Poláček (přednášející)
Ing. Pavlína Sonnková (přednášející)
Mgr. Jiří Vizauer (přednášející)
Mgr. Alexandr Burda (cvičící)
Ing. Jiří Poláček (cvičící)
Mgr. Jiřina Sněhotová (cvičící)
Ing. Pavlína Sonnková (cvičící)
Mgr. Jiří Vizauer (cvičící)
Garance
Ing. Jiří Poláček
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Předpoklady
70% účast na seminářích, ústní forma zkoušky
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Předmět vybaví posluchače specifickými znalostmi o současné světové gastronomii a o zvláštnostech jednotlivých národních kuchyní. Současně se posluchači seznámí s novými trendy v gastronomii a přípravě pokrmů. Ve cvičeních budou vedeni k identifikaci specifických rysů jednotlivých národních kuchyní a ke schopnosti sestavit menu typické pro jednotlivé národní kuchyně.
Osnova

  • 1. Historie mezinárodní kuchyně
    2. Vznik a význam rituálních hostin
    3. Základní charakteristické znaky evropské kuchyně
    4. Kulinářské oblasti Francie
    5. Zvyklosti a příprava pokrmů asijské kuchyně
    6. Zvláštnosti americké kuchyně
    7. Gastronomická pravidla zážitkové gastronomie
    8. Nové trendy v přípravě pokrmů
Literatura
    povinná literatura
  • ZIMÁKOVÁ, B. Food & Beverage management. Praha: VŠH, 2006. ISBN 978-80-86578-55-2. info
  • NFHR ČR. Jídelní lístek - nástroj řízení a věcného výzkumu. Praha: HRMC, 2004. info
  • ŠTĚTINA, V. A KOL. Jídelní lístek, nástroj řízení a věc prvořadého významu. Praha: Editpress, 2002. ISBN 8-238-8884-6. info
  • SALAČ, G. Stolničení. Praha: Fortuna, 1996. info
  • INDROVÁ, J. a kol. Podnikatelská činnost ve stravování a hotelnictví. Praha: VŠE, 1993. ISBN 80-7079-739-8. info
    doporučená literatura
  • kolektiv autorů německého vydání. La dolce vita. Nakl. Naumann-Göbel. info
  • Odborné časopisy: Food Service, Restaurant Revue, Gastronomická revue , RUHL T.. "Port Cullinaire No 1- 11"-odborný gastronomický časopis. info
  • ROSE MARIE DONHAUSER. Küchen der Welt. Jacoby Stuart, 2009. ISBN 978-3-941087-31-6. info
  • FRANK J.,. Kuchařský zeměpis. Lika klub Praha, 2008. ISBN 978-80-860869-50-. info
  • HOLUB a kol.,. Vybrané kapitoly z dějin gastronomie a hotelnictví. VŠH Praha 8, 2004. ISBN 80-86578-16-. info
  • KUČEROVÁ E. Kulinářské toulky Evropou. Albatros Praha, 2003. ISBN 3-89393-244-5. info
Výukové metody
Přednášení
Přednáška s aktivizací
Pozorování
Demonstrace dovedností
Seminární výuka
Metody hodnocení
Test
Informace učitele
70% účast na seminářích, ústní forma zkoušky
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2009, léto 2010, léto 2011, léto 2012, léto 2014.