OPF:KCRPMSS Management stravovacích služeb - Informace o předmětu
KCRPMSS Management stravovacích služeb
Obchodně podnikatelská fakulta v Karvinéléto 2014
- Rozsah
- 2/1/0. 3 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Mgr. Alexandr Burda (přednášející)
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (přednášející)
Ing. Pavlína Sonnková (přednášející)
Ing. Jana Stuchlíková (přednášející)
Anna Wenzelová (přednášející)
Mgr. Alexandr Burda (cvičící)
Ing. Julie Derňárová (cvičící)
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (cvičící)
Ing. Anna Rittmannová (cvičící)
Ing. Pavlína Sonnková (cvičící)
Ing. Jana Stuchlíková (cvičící)
Anna Wenzelová (cvičící)
Ing. Alena Zedková (cvičící) - Garance
- Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné - Předpoklady
- K absolvování předmětu nejsou vyžadovány žádné podmínky a předmět může být zapsán nezávisle na jiných předmětech.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Hotelnictví (program OPF, B6503GAHOT)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je seznámit studenty s organizací a zabezpečením stravovacích služeb v provozovnách společného stravování, s jednotlivými středisky poskytujícími gastronomické služby, jejich vybavením a nabídkou sortimentu. Studenti se seznámí s řízením činnosti výrobních a odbytových středisek, managementem úseku stravovacích služeb zařízení cestovního ruchu a zabezpečováním různých společenských akcí.
- Osnova
1. Vývoj pohostinství a postavení společného stravování u nás i ve světě
2. Gastronomie a podnikání v gastronomii
3. Management stravovacího úseku v hotelovém a restauračním podniku
4. Management výrobního střediska - charakteristika a vybavení (1. část)
5. Management výrobního střediska - řízení činností (2. část)
6. Management výrobního střediska - nákupní a skladovací činnost (3. část)
7. Management odbytových středisek
8. Prodejní program a sestavení nabídky
9. Zážitková gastronomie
10. Tvorba cenové politiky v gastronomii
11. Bezpečnostní, protipožární a hygienické předpisy v gastronomických zařízeních
12. Kvalita gastronomických služeb a ekologie provozu
13. Kontrolní činnost ve stravovacím úseku
- Literatura
- povinná literatura
- MLEJNKOVÁ, L. a kol. Služby společného stravování. Praha: VŠE, 2009. ISBN 978-80-245-1592-2. info
- ZIMÁKOVÁ, B. Food & Beverage management. Praha: VŠH, 2006. ISBN 978-80-86578-55-2. info
- ČERNÝ, J., KRUPIČKA, J. Moderní hotel. Úvaly: Ratio, 2004. ISBN 80-86351-07-6. info
- BERÁNEK, J. Provozujeme pohostinství a ubytování. Praha: Grada Publishing, 2004. ISBN 80-86724-02-6. info
- BERÁNEK, J., KOTEK, P. Řízení hotelového provozu. Vyd. IV. Praha: Grada, 2004. ISBN 80-7169-400-2. info
- INDROVA, J. A KOL. Hotelový Management. Praha: VŠE, 1996. ISBN 80-7079-775-4. info
- doporučená literatura
- METZ, R. a kol. Restaurace a host. Praha: Sobotáles, 2008. ISBN 978-80-86706-18-4. info
- ŠTĚTINA, V. A KOL. Jídelní lístek, nástroj řízení a věc prvořadého významu. Praha: Editpress, 2002. ISBN 8-238-8884-6. info
- COUSINS, J., FOSKETT, D., SHORTT, D. Food & Beverage Management. . 3rd ed. London: Longman Publ., 1999. ISBN 0-582-27543-1. info
- AUTORSKÝ TÝM HRMC. Řízení stravovací činnosti aneb Food & Beverage management na konci 90. let. PRAHA: NFHR ČR, 1997. info
- INDROVÁ, J. a kol. Podnikatelská činnost ve stravování a hotelnictví. Praha: VŠE, 1993. ISBN 80-7079-739-8. info
- Výukové metody
- Přednášení
Přednáška s analýzou videozáznamu
Projekce (statická, dynamická)
Monologická (výklad, přednáška)
Seminární výuka - Metody hodnocení
- Písemná zkouška
- Informace učitele
- seminární práce, 50% účast na seminářích, písemná forma zkoušky
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/leto2014/KCRPMSS