OPF:CVAPMEG Mezinárodní gastronomie - Informace o předmětu
CVAPMEG Mezinárodní gastronomie
Obchodně podnikatelská fakulta v Karvinéléto 2019
- Rozsah
- 2/1/0. 3 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (přednášející)
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (cvičící)
Ing. Jakub Vacha (cvičící) - Garance
- Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Kontaktní osoba: Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. - Předpoklady
- K absolvování předmětu nejsou vyžadovány žádné podmínky a předmět může být zapsán nezávisle na jiných předmětech.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Hotelnictví (program OPF, B6503GAHOT)
- Cíle předmětu
- Předmět vybaví posluchače specifickými znalostmi o současné světové gastronomii a o zvláštnostech jednotlivých národních kuchyní. Současně se posluchači seznámí s novými trendy v gastronomii a přípravě pokrmů. Ve cvičeních budou vedeni k identifikaci specifických rysů jednotlivých národních kuchyní a ke schopnosti sestavit menu typické pro jednotlivé národní kuchyně.
- Osnova
- 1. Historie a význam gastronomie v životě člověka
2. Hlavní trendy v mezinárodní gastronomii s důrazem na správnou výživu
3. Gastronomie ve středoevropském prostoru - Maďarsko, Rakousko, Německo, Rusko
4. Skandinávie - vzor zdravého stravování
5. Hlavní evropské kulinářské velmoci - Itálie, Francie, Španělsko
6. Kuchyně středomořské a balkánských zemí
7. Zvláštnosti africké a arabské kuchyně
8. Zvyklosti stravování v USA a Kanadě
9. Mexická gastronomie a kuchyně jižní Ameriky
10. Kuchyně indického subkontinentu - Indie, Thajsko, Vietnam
11. Asijské kuchyně - Čína a Japonsko
12. Osobnosti naší a světové gastronomie a jejich přínos do kulinářského světa
13. Nové a zvláštní trendy v přípravě pokrmů v mezinárodní gastronomii
- 1. Historie a význam gastronomie v životě člověka
- Literatura
- povinná literatura
- CHILDOVÁ, J. a kol. Umění francouzské kuchyně. Praha: Lota s.r.o., 2014. ISBN 978-80-7464-441-4. info
- POLÁČEK, Jiří. Mezinárodní gastronomie: distanční studijní opora. Karviná: Slezská univerzita v Opavě, Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné, 2012. ISBN 978-80-7248-769-1. info
- FRANK J.,. Kuchařský zeměpis. Lika klub Praha, 2008. ISBN 978-80-860869-50-. info
- KUČEROVÁ E. Kulinářské toulky Evropou. Albatros Praha, 2003. ISBN 3-89393-244-5. info
- doporučená literatura
- KOSTKOVÁ, M., A. ZEDKOVÁ a T. KARÁSKOVÁ. Gastronomie - technologie výroby. Karviná: SU OPF, 2015. ISBN 978-80-7510-137-2. info
- CROCE, E. a J. PERRI. Food and Wine Tourism. Cambridge: Cambridge University Press, 2010. ISBN 978-1-84593-6617. info
- DONHAUSER, R. M. Küchen der Welt. Jacoby Stuart, 2009. ISBN 978-3-941087-31-6. info
- METZ, R. a kol. Restaurace a host. Praha: Sobotáles, 2008. ISBN 978-80-86706-18-4. info
- Kolektiv autorů. Culinaria - kulinární průvodce Maďarsko, Francie, Itálie, Španělsko. Bratislava: Slovart, 2006. ISBN 80-7209-784-9. info
- SCHENKEL, W. Tajemství jídelních lístků. Pardubice: Mayday Publishing, 2005. ISBN 80-239-6095-4. info
- Výukové metody
- Přednášení
Přednáška s aktivizací
Pozorování
Demonstrace dovedností
Seminární výuka - Metody hodnocení
- Test
- Informace učitele
- 70% účast na seminářích, ústní forma zkoušky
Aktivity Náročnost [h] Ostatní studijní zátěž 30 Přednáška 26 Seminář 13 Zkouška 20 Celkem 89 - Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/leto2019/CVAPMEG