PEMBKMNG Management

School of Business Administration in Karvina
Summer 2021
Extent and Intensity
12/0/0. 4 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Ing. Šárka Zapletalová, Ph.D. (lecturer)
Guaranteed by
Ing. Šárka Zapletalová, Ph.D.
Department of Business Economics and Management – School of Business Administration in Karvina
Contact Person: Ing. Šárka Zapletalová, Ph.D.
Timetable
Fri 12. 3. 15:35–17:10 VS, Fri 9. 4. 15:35–17:10 VS, Fri 14. 5. 15:35–17:10 VS
Prerequisites (in Czech)
FAKULTA(OPF) && TYP_STUDIA(B) && FORMA(K)
K absolvování předmětu nejsou vyžadovány žádné podmínky a předmět může být zapsán nezávisle na jiných předmětech.
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.

The capacity limit for the course is 200 student(s).
Current registration and enrolment status: enrolled: 0/200, only registered: 0/200
fields of study / plans the course is directly associated with
there are 9 fields of study the course is directly associated with, display
Course objectives
Goal of the subject is to introduce to students principles and importance of management and its interdisciplinary characteristics, and then to provide a brief outline of the development and the current state of this area. Attention is paid to the content of the managerial functions (basic, ongoing and safeguarding ones), and also to managerial negotiation. Management is understood as a system (organic unity of structure and managerial process). Determination of the function of a manager, styles and principles of the management in relation with the use of modern information technologies and the communication in management systems is included.
Syllabus (in Czech)
  • Seznam témat:
    1. Vymezení pojmu management, funkce a členění managementu. Manažerská odpovědnost, charakteristika manažera a jeho role. Typy manažerů v průběhu vývoje firmy
    2. Vývoj managementu, charakteristika jeho vývoje a přínosů pro dnešek
    3. Moderní směry vývoje managementu, současný management a jeho metody
    4. Systém řízení podniku, tvorba organizačních struktur v podniku
    5. Charakteristika procesu řízení - základní manažerské funkce
    6. Charakteristika procesu řízení - průběžné a zabezpečovací funkce
    7. Strategický management, jeho postavení a cíle v řízení organizace. Volba strategií a jejich implementace
    8. Riziko a krize v podnikání, efektivní komunikace a proces kontroly. Rizikový lidský faktor.
    Krizový management a jeho význam
    9. Základy etiky v řízení a podnikový kultura, etický kodex a projevy podnikové kultury
    10. Management inovací a informační management
    11. Specifické formy managementu (management jakosti, ekologický management)
    12. Některé specifické znaky managementu v USA, Japonsku a Evropě, jejich porovnání. Podnikatelské prostředí v současnosti a jeho vliv na vývoj managementu. Speciální formy managementu.
    13. Metoda Balanced Scorecard
    1. Vymezení pojmu management, funkce a členění managementu. Manažerská odpovědnost, charakteristika manažera a jeho role. Typy manažerů v průběhu vývoje firmy. Manažer, jeho činnosti, vlastnosti, role a odpovědnost. Obsahový význam pojmu management.
    2. Vývoj managementu, charakteristika jeho vývoje a přínosů pro dnešek
    Vývojové etapy managementu - předovojová etapa řízení, klasická teorie řízení, neoklasická teorie řízení. Hlavní představitelé jednotlivých etap.
    3. Moderní směry vývoje managementu, současný management a jeho metody
    Moderní teorie managementu, pragmatický přístup, empirický přístup, participační přístupy. Současné metody řízení.
    4. Systémy řízení podniku, tvorba organizačních struktur v podniku
    Vymezení systému řídícího a řízeného. Řídící systém. Základy procesu organizování, tvar organizace, organizační struktury.
    5. Charakteristika procesu řízení - základní manažerské funkce
    Vymezení základní manažerských funkcí - plánování, organizování, operativní řízení a kontrola.
    6. Charakteristika procesu řízení - průběžné a zabezpečovací funkce
    Vymezení a charakteristika funkcí průběžných a funkcí zabezpečovacích.
    7. Strategický management, jeho postavení a cíle v řízení organizace. Volba strategií a jejich implementace.
    Vymezení pojmu strategie, podstata, funkce. Vývoj a tvorba strategie podniku. Charakteristika strategického managementu.
    8. Riziko a krize v podnikání, efektivní komunikace a proces kontroly. Rizikový lidský faktor. Krizový management a jeho význam.
    Pojem riziko a jeho členění, podnikatelské riziko. Krize, její definice, příčiny, projevy. Krizový management.
    9. Základy etiky v řízení a podniková kultura, etický kodex a projevy podnikové kultury
    Etika a morálka. Etika v podnikání, etický kodex podniku. Podniková kultura - definice, význam, prvky, projevy, změny podnikové kultury.
    10. Management inovací a informační management
    Pojetí inovací podle Zelené knihy EU. Inovace - typologie, zdroje a potřeby inovací. Informační management, jeho význam, poslání, informační technologie v podniku.
    11. Specifické formy managementu (management jakosti, ekologický management)
    Systémy řízení jakosti, základní přístupy managementu jakosti. Pojem Environmental
Literature
    required literature
  • VEBER, J. A KOL. Management - základy, prosperita, globalizace. Praha: Management Press, 2009. ISBN 978-80-7261-095-5. info
  • CHOBOTOVÁ, M., KONEČNÝ, M. Management. Karviná: SU OPF, 2004. ISBN 80-7248-240-8. info
    recommended literature
  • Časopisy: Moderní řízení. info
  • ZAPLETALOVÁ, Š. a kol. Krizový management podniku pro 21. století. Praha: Ekopress, s.r.o., 2012. ISBN 978-80-86929-85-9. info
  • FISHER, K., FISHER, M. D. The Distance Manager. New York: McGraw-Hill, 2010. ISBN 0-07136065-4. info
  • VODÁČEK, L., VODÁČKOVÁ, L. Moderní management v teorii a praxi. Praha: Management Press, 2009. ISBN 978-80-85943-19. info
  • ZADRAŽILOVÁ, D. Mezinárodní management. Praha: Oeconomia, 2004. ISBN 80-245-0683-1. info
Teaching methods
Lecture supplemented with a discussion
One-to-One tutorial
Laboratory work
Skills demonstration
Students' self-study
Assessment methods
Grade
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
Study Materials
The course can also be completed outside the examination period.
Information on the extent and intensity of the course: Přednáška 12 HOD/SEM.
Teacher's information
ActivityDifficulty [h]
Konzultace6
Ostatní studijní zátěž65
Přednáška6
Zkouška40
Summary117
The course is also listed under the following terms Summer 2016, Summer 2017, Summer 2018, Summer 2019, Summer 2020, Summer 2022, Summer 2023, summer 2024.
  • Enrolment Statistics (Summer 2021, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/summer2021/PEMBKMNG