KCJPN16 Professional Language for Hotel Services - German - 6th part

School of Business Administration in Karvina
Winter 2007
Extent and Intensity
0/2/0. 2 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
PhDr. Hanne-Lore Bobáková, Ph.D. (seminar tutor)
Mgr. David Martinek (seminar tutor)
Mgr. Květuše Mozielowská (seminar tutor)
Mgr. Irena Orszulik, Ph.D. (seminar tutor)
Mgr. Irina Ruberova (seminar tutor)
Guaranteed by
Mgr. Irena Orszulik, Ph.D.
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina
Course Enrolment Limitations
The course is offered to students of any study field.
Course objectives (in Czech)
Úroveň - B 2.2 pokročilí (odborný jazyk) Cílem předmětu optimalizovat kontakt s partnery z německo-jazyčné oblasti. Vedle komunikační kompetence je zde v popředí interkulturní přístup, tzn.orientace na rozdíly mezi výchozí a cílovou kulturou, možnosti překonávání kulturního šoku, stereotypy a předsudky, národní zvyky, mentalitu, hodnoty, symboly aj. Ze specifických kulturních témat se studenti seznámí s problematikou imigrantů, stravovacími zvyky, kulturními a společenskými reáliemi.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Kultur
    2. - 3. Stereotype und Vorurteile
    4. - 5. Kulturwerte
    6. - 7. Einwanderungsland Deutschland
    8. - 9. Deutschsprachige Länder
    10. - 11. Gastronomie
    12. Humor
    13. Präsentation der Seminararbeit
    1. Kultur
    pojem kultura, jednotlivé složky kultury, model kulturního šoku
    2. Stereotype und Vorurteile
    stereotypy a předsudky, mechanizmy vniku stereotypů a předsudků a jejich možná prevence
    3. Stereotype und Vorurteile
    jak stereotypy a předsudky fungují, komparace výchozí a cílové kultury
    4. Kulturwerte
    národní identita, kulturní hodnoty jednotlivých zemích,
    5. Kulturwerte
    hodnotová orientace vlastní kultury

    6. Einwanderungsland Deutschland
    jednotlivé země Německa, problematika přistěhovalců v jednotlivých spolkových zemích
    7. Einwanderungsland Deutschland
    otevřenost jednotlivých kultur vůči přistěhovalcům, akulturace, tolerance
    8. Deutschsprachige Länder
    německojazyčná oblast z hlediska cestovního ruchu
    9. Deutschsprachige Länder
    německojazyčná oblast z hlediska kulturních, historických a společenských reálií
    10. Gastronomie
    gastronomie, úvod do problematiky národních stravovacích návyků
    11. Gastronomie
    typická jídla a speciality v jednotlivých spolkových zemích
    12. Humor
    různé druhy humoru a témata, typická témata, intekulturní rozdíly
    13. Präsentation der Seminararbeit
Literature
    required literature
  • ORSZULIKOVÁ, I., MARTINEK, D. Deutsch-Interkulturell (Lesetraining). Karviná: SU OPF, 2006. info
  • BARBERIS, P., BRUNO, E. Deutsch im Hotel - Gespräche führen. Ismaning: Max Hueber Verlag, 2000. ISBN 3-19-001646-1. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Summer 2008.
  • Enrolment Statistics (Winter 2007, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2007/KCJPN16