OPF:MAR112 Výrobní logistika - Informace o předmětu
MAR112 Výrobní logistika
Obchodně podnikatelská fakulta v Karvinézima 2007
- Rozsah
- 2/0/0. 5 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- prof. Ing. František Němec, Ph.D. (přednášející)
- Garance
- prof. Ing. František Němec, Ph.D.
Katedra podnikové ekonomiky a managementu – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Marketing a management (program OPF, M_EKOMAN)
- Cíle předmětu
- Kurz Výrobní logistika připravuje posluchače ke znalostem a dovednostem sloužícím k získání manažerských znalostí potřebných při řešení problémů, které souvisí se zaváděním logistických přístupů do výroby, s problematikou operačního plánování ve vztahu k logistice výroby. Kurz je dále zaměřen na problematiku implementace podnikového logistického řízení. Vymezuje vztahy mezi logistikou a TQM, zabývá se metodami řízení výroby JIT s využitím moderních přístupů jako kanban, 5S, vizuální řízení apod.
- Osnova
- Struktura výkladu:
1. Úvod do logistiky řízení výroby
2. Operační plánování a řízení
3. Pochopení stávajících metod výrobního plánování ve vztahu k logistice
4. Implementace podnikového logistického řízení
5. Požadavky potřebné k implementaci podnikového logistického řízení
6. Informační systémy a výrobní logistika
7. Vize podnikového logistického řízení
8. TQM a logistika
9. Metody implementace logistických přístupů ve výrobě
10. Logistické přístupy k výrobě
11. Just-in-time ve výrobě
12. Systém Kanban
13. Procesy zlepšování a standardizace
14. Podpůrné techniky výrobní logistiky
Obsah kurzu:
1. Úvod do logistiky řízení výroby
Podnikové logistické řízení a jeho definice, základní logistické procesy, současný stav výrobní logistiky, perspektivy logistiky výrobních systémů.
2. Operační plánování a řízení
Identifikace základních logistických procesů, reengineering základních logistických procesů, definice operačního plánování a řízení, problémy současných systémů plánování operací, význam kvality výrobního a operačního plánování.
3. Pochopení stávajících metod výrobního plánování ve vztahu k logistice
Plánovací a řídící systémy, identifikace základních aspektů výrobního plánování a řízení, zdroje výrobního plánování v logistice, historický vývoj výrobního plánování, integrace výrobního plánování a řízení se systémy JIT.
4. Implementace podnikového logistického řízení
Operační plánování v reálném čase, rozdíly mezi simulací a skutečným reálným časem, geneze vývoje plánování v reálném čase, přínosy operačního plánování v reálném čase, analýza strategie výrobní logistiky.
5. Požadavky potřebné k implementaci podnikového logistického řízení
Logistické řízení, faktory řízení, technické faktory, zapojení managementu, vytváření podnikového logistického řízení, vytvoření dlouhodobé logistické strategie, nové manažerské přístupy, podniková disciplína a konzistence.
6. Informační systémy a výrobní logistika
Celopodnikové informační systémy, podniková telekomunikační síť, podnikové definice dat, význam celopodnikového řízení, význam technických prostředků, nové způsoby komunikace, systémy PLŘ, MRP, DRP.
7. Vize podnikového logistického řízení
Logistika v podnikatelském prostředí, identifikace úrovně stavu řízení logistiky v podniku, integrace JIT s MRP a DRP, nové způsoby výroby, nové způsoby podnikání, akcelerační faktory pro výrobní logistiku.
8. TQM a logistika
Význam TQM pro logistické systémy, dualita vztahů TQM a logistiky, společné předpoklady zavádění TQM a logistiky ve výrobě.
9. Metody implementace logistických přístupů ve výrobě
Postavení výrobní logistiky v podniku, bariery zavádění logistických systémů do výroby, význam a vliv vrcholového vedení pro implementaci logistických systémů, různé přístupy k zavádění logistiky do výroby, vliv jednotlivých článků řízení na implementaci logistických systémů do výroby.
10. Logistické přístupy k výrobě
Vztahu logistiky a výroby, druhy ztrát ve výrobě, význam logistiky pro eliminaci ztrát ve výrobě, výhody JIT pro podniky, výhody JIT pro zaměstnance, procesy a operace a jejich definice.
11. Just-in-time ve výrobě
Klíčové mechanismy koncepce výroby just-in-time, sekvenční výroba, víceúrovňová výroba, taktovací čas.
12. Systém Kanban
Výrobní program Shish-Kebab, úrovňová výroba, taktovací čas, kanban, typy kanbanu, základní pravidla kanbanu.
13. Procesy zlepšování a standardizace
Procesy zlepšování, procesy eliminace
- Struktura výkladu:
- Literatura
- povinná literatura
- NĚMEC, F. Výrobní logistika pro ekonomy. Karviná: OPF SU, 2002. ISBN 80-7248-141-X. info
- NĚMEC, F. Logistické procesy. Karviná: OPF SU, 2001. ISBN 80-7248-128-2. info
- LAMBERT, D., M., STOCK, J., R., ELLRAM, L., M. Fundamentals of Logistics Management. Irwin/McGraw-Hill, 1998. ISBN 0-256-14117-7. info
- Informace učitele
- V průběhu semestru píší posluchači kontrolní test (hodnocení 0 - 40 bodů) v době řádného konání přednášky nebo semináře. Rovněž posluchači odevzdají seminární práci, která jim je v průběhu semestru zadána. Ve zkouškovém období v řádně vypsaném termínu vykonají posluchači závěrečný test (hodnocení 0 - 60 bodů). Podmínkou připuštění k závěrečnému kreditnímu testu je odevzdání seminární práce. Výsledky kontrolního a kreditního testu slouží jako návrh pro hodnocení (85 - 100 bodů výborně, 70 - 84 bodů velmi dobře, 60 - 69 bodů dobře a 0 - 59 bodů nevyhověl).
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/zima2007/MAR112