OPF:MARPHAV Hygiena a výživa - Informace o předmětu
MARPHAV Hygiena a výživa
Obchodně podnikatelská fakulta v Karvinézima 2007
- Rozsah
- 2/0/0. 3 kr. Ukončení: zk.
- Garance
- Mgr. Jiří Honka
Katedra podnikové ekonomiky a managementu – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Hotelnictví (program OPF, B6503GAHOT)
- Cíle předmětu
- Studenti se seznámí se základy biochemie, látkovou přeměnou a činností trávicí a vylučovací soustavy, s látkami potřebnými pro zdravý vývoj organismu, s novými trendy zdravé výživy podle věkových a pracovních skupin, s problémy výživy, hygieny práce, osobní hygieny a hygieny jednotlivých provozů hotelových a stravovacích zařízení podle platné legislativy evropského a českého práva. Studenti získají základní vědomosti o běžných druzích surovin potřebných k přípravě pokrmů a naučí se chápat spojitost mezi nabídkou stravování a prosperitou, mezi stravováním, tělesnou kondicí a zdravím. Naučí se určovat energetickou a biologickou hodnotu potravin, diferencovat mezi zdravou a klasickou výživou, poznávat nebezpečí plynoucí z nekvalitních potravin a z obsahu cizorodých látek. Celkovou orientaci doplňuje učivo o vhodných a nevhodných úpravách potravin a hodnocení vybraných zbožových komodit.
- Osnova
- 1. Výživa člověka - potrava, poživatiny, potraviny, základní pojmy z oblasti výživy, vlivy na výživu člověka
2. Anatomie a fyziologie trávicí soustavy, vylučovací soustavy, úloha krevního a lymfatického systému ve výživě, smyslová ústrojí
3. Potřeba a význam výživy
4. Energetická, biologická a výživná hodnota potravin
5. Druhy stravy, způsoby a zásady stravování
6. Diferenciace ve výživě podle věku
7. Význam dietního stravování
8. Racionální výživa
9. Patofyziologie výživy - nedostatečná a nevyvážená strava, civilizační choroby, potravinové alergie
10. Alkohol ve výživě
11. Mezinárodní gastronomie - základní charakteristiky zahraničních kuchyní
12. Hygiena provozů veřejného stravování, HACCP,osobní hygiena pracovníků ve stravovacích službách, hygiena pracoviště, kontrola hygienické péče, legislativa
13. Epidemiologie a škodliviny, základy mikrobiologie
- 1. Výživa člověka - potrava, poživatiny, potraviny, základní pojmy z oblasti výživy, vlivy na výživu člověka
- Informace učitele
- kombinovaná forma zkoušky
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/zima2007/MARPHAV