MARPHAV Hygiena a výživa

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
zima 2007
Rozsah
2/0/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Garance
Mgr. Jiří Honka
Katedra podnikové ekonomiky a managementu – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Studenti se seznámí se základy biochemie, látkovou přeměnou a činností trávicí a vylučovací soustavy, s látkami potřebnými pro zdravý vývoj organismu, s novými trendy zdravé výživy podle věkových a pracovních skupin, s problémy výživy, hygieny práce, osobní hygieny a hygieny jednotlivých provozů hotelových a stravovacích zařízení podle platné legislativy evropského a českého práva. Studenti získají základní vědomosti o běžných druzích surovin potřebných k přípravě pokrmů a naučí se chápat spojitost mezi nabídkou stravování a prosperitou, mezi stravováním, tělesnou kondicí a zdravím. Naučí se určovat energetickou a biologickou hodnotu potravin, diferencovat mezi zdravou a klasickou výživou, poznávat nebezpečí plynoucí z nekvalitních potravin a z obsahu cizorodých látek. Celkovou orientaci doplňuje učivo o vhodných a nevhodných úpravách potravin a hodnocení vybraných zbožových komodit.
Osnova
  • 1. Výživa člověka - potrava, poživatiny, potraviny, základní pojmy z oblasti výživy, vlivy na výživu člověka
    2. Anatomie a fyziologie trávicí soustavy, vylučovací soustavy, úloha krevního a lymfatického systému ve výživě, smyslová ústrojí
    3. Potřeba a význam výživy
    4. Energetická, biologická a výživná hodnota potravin
    5. Druhy stravy, způsoby a zásady stravování
    6. Diferenciace ve výživě podle věku
    7. Význam dietního stravování
    8. Racionální výživa
    9. Patofyziologie výživy - nedostatečná a nevyvážená strava, civilizační choroby, potravinové alergie
    10. Alkohol ve výživě
    11. Mezinárodní gastronomie - základní charakteristiky zahraničních kuchyní
    12. Hygiena provozů veřejného stravování, HACCP,osobní hygiena pracovníků ve stravovacích službách, hygiena pracoviště, kontrola hygienické péče, legislativa
    13. Epidemiologie a škodliviny, základy mikrobiologie
Informace učitele
kombinovaná forma zkoušky
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.

  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/zima2007/MARPHAV