MP315 Innovation enterprise

School of Business Administration in Karvina
Winter 2007
Extent and Intensity
2/1/0. 5 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Mgr. Monika Chobotová, Ph.D. (lecturer)
Mgr. Monika Chobotová, Ph.D. (seminar tutor)
Guaranteed by
doc. Ing. Eva Wagnerová, CSc.
Department of Business Economics and Management – School of Business Administration in Karvina
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cíl kurzu: Obsah kurzu navazuje na teoretický základ managementu, nauky o podniku a rozvojového procesu v podniku. Cílem je seznámit studenty s problematikou inovačního podnikání, jeho vývojem, výchovou inovačních podnikatelů nejen v rámci inovačních center. Součástí bude vazba na vznik a poslání inovačních center, jejich klasifikace a přínosy inovačních center pro rozvoj regionu. Na základě vymezení inovací, jejich členění, znázornění průběhu inovačních procesů lze naznačit možnosti řízení inovací a inovačních procesů v životním cyklu podniku. Pozornost je zaměřena na vývojové cykly a specifika zejména malých a středních podniků, účel a účinnost krizového řízení a možnosti využití rizikového a rozvojového kapitálu.
Syllabus (in Czech)
  • Struktura výkladu:
    1. Obecné pojetí rozvojového procesu, vymezení a členění inovací
    2. Zákonitosti inovací a inovačních procesů, možnosti využití teorie inovací pří řízení
    podniku
    3. Inovační podnikání, zvláštnosti a ekonomické důsledky různých inovačních průběhů
    4. Podpory inovačního podnikání
    5. Systém řízení MSP-inovačně zaměřených
    6. Vznik a vývoj inovačních center. Inovační centra, jejich charakteristika, klasifikace
    7. Inovační centra s inkubátory pro výchovu malých a středních podnikatelů. Postup při
    zřizování inovačních center. Inovační centra v ČR a ve světě
    8. Přínosy inovačních center pro hospodářský rozvoj regionů a státu
    9. Strategie MSP inovačně zaměřených v období příprav na internacionalizaci podnikání
    10. Zvláštnosti a ekonomické důsledky různých inovačních průběhů v hospodářství a v podniku
    Využitelnost zákonitostí při řízení hospodářských procesů a obchodní politiky podniku. Krizové řízení
    11. Využití rizikového a rozvojového kapitálu pro inovační podnikání
    Obsah kurzu:
    1. Obecné pojetí rozvojového procesu, vymezení a členění inovací
    Pojetí rozvoje v hospodářství a podniku, technicko- ekonomický rozvoj. Význam rozvoje podniků z hlediska začleňování ČR do evropských struktur, mechanismus fungování procesu a význam jednotlivých změn. Vymezení a členění inovací, užší a širší pojetí. Klasifikace inovací podle P. F. Druckera a F. Valenty.
    2. Zákonitosti inovací a inovačních procesů, možnosti využití teorie inovací pří řízení podniku
    Inovační příležitosti, přístupy ke zkoumání inovací. Dvojí přístup ke zkoumání zákonitostí inovací . Časový průběh inovace, inovační křivky, specifické časové průběhy. Výchozí momenty rozvojového procesu, jejich charakteristika a význam. Využití znalostí zákonitostí při řízení inovací a tvorbě strategie podniku. Inovace výrobků, technologie i systému řízení a organizace podniku.
    3. Inovační podnikání, zvláštnosti a ekonomické důsledky různých inovačních průběhů
    Inovační tok a jeho zákonitosti v životnosti podniku. Možnosti využití teorie inovací při řízení hospodářské a rozvojové činnosti podniku. Efektivnost rozvojového procesu, teoretické vymezení efektivnosti. Kritéria a ukazatelé efektivnosti, elementární a komplexní efekt. Nutnost zvyšování inovační aktivity v procesním řízení podniku. Význam inovačního podnikání pro rozvoj podniku a regionu.
    4. Podpory inovačního podnikání
    Systém podpor v ČR, jejich druhy, podmínky pro získání podpory. Základem pro realizaci
    podpor musí být podnikatelský záměr inovačního typu.
    5. Systém řízení MSP-inovačně zaměřených
    Charakteristika malých a středních podniků, jejich specifika. Organizační struktura jako nástroj řízení, procesní řízení. Inovace jako strukturní změny kvantity i kvality, základ rozvoje podniku. Výhody a nevýhody MSP při realizaci inovačních procesů.
    6. Vznik a vývoj inovačních center. Inovační centra, jejich charakteristika, klasifikace
    Původ inovačních center - vědeckých parků (USA), inovační centra v Evropě a ostatních kontinentech. Inovační centra v ČR a SR, jejich charakteristika, hodnocení funkčnosti a efektivnosti vybraných příkladů. Kategorizace IC, příklady akreditovaných IC, jejich poslání. Význam Společnosti vědeckotechnických parků a jejich obsah činnosti. Podmínky - bariéry při zřizování inovačních center.
    7. Inovační centra s inkubátory pro výchovu malých a středních podnikatelů. Postup při zřizování inovačních center. Inovační centra v ČR a ve světě
Literature
    required literature
  • CHOBOTOVÁ, M. Inovační podnikání. Distanční studijní opora. Karviná : SU OPF, 2006. ISBN 80-7248-367-6. info
  • JÁČ, I., RYDVALOVÁ, P., ŽIŽKA, M. Inovace v malém a středním podnikání. Brno: Computer Press, 2005. ISBN 80-251-0853-8. info
  • KONEČNÝ, M., WAGNEROVÁ, E. Inovační podnikání. Karviná: SU OPF, 2005. ISBN 80-7248-092-8. info
  • KONEČNÝ, M., WAGNEROVÁ, E., NULLOVÁ, M. Inovační podnikání - praktikum. Karviná: SU OPF, 2003. ISBN 80-7248-180-0. info
    recommended literature
  • PITRA, Z. Management inovačních aktivit. Praha: Professional Publishing, 2006. ISBN 80-86946-10-X. info
  • SKOKAN, K. Konkurenceschopnost, inovace a klastry v regionálním rozvoji. Ostrava: Repronis, 2004. ISBN 80-7329-059-6. info
  • WAGNEROVÁ, E. Ekonomika a řízení podniku. Karviná: SU OPF, 2002. ISBN 80-7248-155-X. info
  • MLČOCH, J. Inovace a výnosnost podniku. Praha: Linde, 2002. ISBN 80-7201-302-5. info
  • ŠVEJDA, P. Základy Inovačního podnikání. Praha: AIPČR, 2002. ISBN 80-903153-1-3. info
  • DRUCKER, P. On the profession of Management. Boston, A Harvard Business Review Book, 1998. ISBN 0-87584-836-2. info
  • LEONARD, D. Wellsprings of knowledge ( Building and sustaining the sources of innovation). Boston: Harvard Business School Press, 1998. ISBN 0-87584-612-2. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Summer 1991, Summer 1992, Summer 1993, Summer 1994, Summer 1995, Summer 1996, Summer 1997, Summer 1998, Summer 1999, Summer 2000, Summer 2001, Summer 2002, Summer 2003, Summer 2004, Summer 2005, Summer 2006, Summer 2007, Summer 2008, Winter 2008, Summer 2009.
  • Enrolment Statistics (Winter 2007, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2007/MP315