KCRKMEH Mezinárodní hotel

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
zima 2008
Rozsah
2/1/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Jiří Poláček (přednášející)
Ing. Pavlína Sonnková (přednášející)
Ing. Pavlína Šmachová (přednášející)
Garance
Ing. Jiří Poláček
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Cíle předmětu
Cílem předmětu je připravit studenty pro manažerskou práci v mezinárodním hotelovém průmyslu. Seznámit studenty s procesem plánování, rozhodování, organizování, komunikování, motivování, kontroly a užití všech zdrojů hotelu ke stanovení a dosažení cílů hotelu. Dále prohloubení znalostí progresivní technologie a metod v podmínkách hotelových řetězců, znalostí filozofie v prodeji a marketingu uplatňovaném v mezinárodním hotelovém a restauračním provozu. Cílem je rovněž vybavit studenty odbornými znalostmi z oblasti klasifikace ubytovacích a stravovacích zařízení v zahraničí.
Osnova

  • 1. Současnost a perspektivy moderního hotelového průmyslu
    2. Klasifikace ubytovacích zařízení v zahraničí
    3. Charakteristika a fungování hotelových skupin/řetězců
    4. Mezinárodní hotelové společnosti a řetězce - 1. část
    5. Mezinárodní hotelové společnosti a řetězce - 2. část
    6. Mezinárodní rezervační systémy
    7. Nadstandardní znaky mezinárodních hotelů
    8. Specifika tvorby "packages" v mezinárodních hotelích
    9. Banketní činnost na mezinárodní úrovni
    10. Zajištění cateringových služeb pro mezinárodní společenské akce
    11. Tvorba projektů cateringových akcí
    12. Hotel jako víceúčelové zařízení
    13. Regionální zvyklosti uplatňované v hotelnictví

Literatura
    povinná literatura
  • PATÚŠ, P., GÚČIK, M. Manažment ubytovacej prevádzky hotela. B.Bystrica: Trian, 2005. ISBN 80-88945-81-X. info
  • SMETANA, F., MAREŠOVÁ, E. Ekonomika. Praha: Forturna, 2000. ISBN 80-7168-730-8. info
  • Národní federace hotelů a restaurací České republiky:. Food a Beverage. Praha: HRMC, 1999. info
  • Národní federace hotelů a restaurací České republiky:. Management na konci 90. let. Praha: HRMC, 1998. info
  • ČERNÝ, J., KRUPIČKA,J. Moderní hotel. Úvaly: Ratio, 1998. ISBN 80-86351-07-6. info
  • BERÁNEK, J., KOLEK, P. Řízení hotelového provozu. Praha: Grada, 1996. ISBN 80-7169-400-2. info
Informace učitele
70% povinná účast na seminářích, písemná forma zkoušky
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2009.