KCR001 Nutrition and Hygiene

School of Business Administration in Karvina
Winter 2009
Extent and Intensity
3/0/0. 5 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Mgr. Jiří Honka (lecturer)
Mgr. Klára Václavínková (lecturer)
Guaranteed by
Dr. Ing. Marie Gabryšová
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Studenti se seznámí se základy biochemie, tzn. látkovou přeměnou a činností trávicí soustavy, s látkami potřebnými pro zdravý vývoj organizmu. Dále se studenti seznámí s novými trendy zdravé výživy podle věkových a pracovních skupin, s problémy hygieny výživy, práce, osobní hygieny, hygieny restauračních, hotelových a stravovacích zařízení. Studenti získají základní vědomosti o běžných druzích surovin potřebných k přípravě pokrmů v provozovnách veřejného stravování.
Syllabus (in Czech)

  • 1. Anatomie a fyziologie člověka
    2. Epidemiologie a škodliviny
    3. Potřeba a význam výživy
    4. Nedostatečná a nevyvážená strava
    5. Druhy stravy, způsoby a zásady stravování
    6. Diferenciace ve výživě
    7. Obecná hygiena - pracovníků ve veřejném stravování, hygiena pracoviště, kontrola hygienické péče
    8. Význam a potřeba ovoce, zeleniny luštěnin, brambor a hub
    9. Význam a potřeba vajec, mléka a mléčných výrobků
    10. Význam a potřeba masa, drůbeže, zvěřiny a ryb
    11. Charakteristika obilovin, těstovin a pekárenských výrobků
    12. Pochutiny ve výživě
    13. Alkoholické nápoje - pivo, víno, lihoviny
Literature
    required literature
  • Vyhláška č. 137"O hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných". info
  • SPRENGER, R. A. Hygiene for Management - A text for food courses. . 8th ed. London: Hiehfield Publications, 1998. info
  • HRUBÝ, S. Výživa v kostce, Úvaly, Ratio. Úvaly: Ratio, 1996. ISBN 90-00-03-375-X. info
  • SCHMIDTOVÁ, J. Hygienická péče a předpisy v zařízeních potravinářského obchodu a společného stravování. Praha: Merkur, 1990. ISBN 80-7032-250-7. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Winter 2008.
  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2009/KCR001