CVAPNAK Nápojová kultura

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
zima 2015
Rozsah
2/1/0. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Alexandr Burda (přednášející)
Ing. Jiří Poláček (přednášející)
Ing. Pavlína Šmachová (přednášející)
Mgr. Alexandr Burda (cvičící)
Ing. Jiří Poláček (cvičící)
Ing. Pavlína Šmachová (cvičící)
Garance
Ing. Jiří Poláček
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Kontaktní osoba: Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Předpoklady
K absolvování předmětu nejsou vyžadovány žádné podmínky a předmět může být zapsán nezávisle na jiných předmětech.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Seznámení posluchačů s nápojovou kulturou, sortimentem nápojů podávaných v odbytových střediscích restaurace, vinárna, pivnice, bar. Dále je záměrem předmětu seznámit posluchače s pravidly pro tvorbu struktury nápojového lístku, cenovou tvorbou, ekonomickými a marketingovými aspekty prodeje. Praktická cvičení jsou zaměřená na ošetřování a čepování piva, servis nealkoholických nápojů a vín, přípravu káv a základy přípravy míchaných nápojů.
Osnova

  • 1. Členění nápojů, nápojový lístek
    2. Nealkoholické nápoje, výrova sladu
    3. Výroba piva, historie, druhy
    4. Pivní hospodářství
    5. Výroba přírodního vína, historie, vinařství ve světě
    6. Vinařský zákon, odrůdy a známky v ČR
    7. Členění vín dle technologického zpracování
    8. Víno v moderní gastronomii
    9. Destiláty a jejich členění, výroba lihu, likéry a jejich členění a servis lihovin
    10. Bar a barový inventář, členění míchaných nápojů a technika jejich přípravy
    11. Teplé nápoje, čaj, kakao, čokoláda
    12. Káva a nápoje z kávy
    13. Trendy v nápojové kultuře, osobnost nápojáře
Literatura
    povinná literatura
  • MIKŠOVIC, A. Bar mixologie historie management. CONSOFF, s.r.o., 2009. ISBN 978-80-254-3983-8. info
  • TOBIAS PEHLE A KOL. Lexikon aperitivy a digestivy. Rebo Productions, 2006. ISBN 80-7234-505-2. info
  • FIALKOVÁ, B. Enologie a odborná degustace. Praha: VŠH, 2005. ISBN 80-86578-53-4. info
  • MIKŠOVIC, A. Bar provoz a produkt. Olomouc: Sdružení PDN, 1999. ISBN 80-238-3789-3. info
  • CALLEC, Ch. Encyklopedie vína. Čestlice: Rebo Productions, 1999. ISBN 80-7021-421-X. info
  • SALAČ, M. Stolničení. Praha: Fortuna, 1996. ISBN 80-7168-333-7. info
    doporučená literatura
  • THORN, J. Káva - příručka pro labužníky. Praha: Fortuna Print. ISBN 80-86144-64-X. info
  • METZ, R., GRUNER H., KESSLER, T. Restaurace a host. nakl. Evropa Sobotáles, 2008. ISBN 978-80-86706-18-4. info
  • VEČERKOVÁ, H., KISS, J. Abeceda piva. Edice ČsT, 2007. ISBN 987-80-85005-86-8. info
  • Pehle, T. Lexikon aperitivy a digestivy. Rebo Produktion, 2006. ISBN 80-7234-505-2. info
  • Kelblová, M. Lexikon nápojů. Grada Publishing, 2006. ISBN 80-247-1463-9. info
  • GASNIER, V. Nápoje. Bratislava Slovart, 2006. ISBN 80-7209-839-X. info
  • ŠEVČÍK, L., DVOŘÁK, I. Sommelierství - umění podávat víno. Praha: Grada Publishing, 2002. ISBN 80-247-0188-X. info
  • DUFEK, O. Čaj mnoha chutí (historie, příprava, recepty, občerstvení podávaná k čaji). Praha, 2001. ISBN 80-85936-32-1. info
  • ASČR. Sommelier, povolání budoucnosti. Praha: Triangl, 2001. ISBN 80-903079-1-6. info
  • VERHOF, B. Encyklopedie piva. Čestlice: Rebo Productions, 1999. ISBN 80-7234-012-3. info
  • ŠEVČÍK, L. Hledání pravdy o víně - Bílá vína. Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-754-0. info
  • ŠEVČÍK, L. Hledání pravdy o víně - Červená vína. Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-840-7. info
  • ŠEVČÍK, L. Hledání pravdy o víně - Šumivá vína a brandy. Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-702-8. info
  • VÍTKOVÁ, M. Kultura stolování. Hradec Králové: Univerzita Hradec Králové, 1999. ISBN 80-7041-579-7. info
Výukové metody
Přednášení
Přednáška s analýzou videozáznamu
Demonstrace
Seminární výuka
Samostudium studentů
Metody hodnocení
Zápočet
Informace učitele
Úspěšné zvládnutí teorie výroby, servisu a gastronomických pravidel podávaných nealkoholických a alkoholických teplých a studených nápojů, 70% povinná účast na seminářích.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2014, zima 2016, zima 2017, zima 2018.