CVABPVCR Venkovský cestovní ruch

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
zima 2017
Rozsah
2/1/0. 5 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Mgr. Klára Václavínková (cvičící)
Garance
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Kontaktní osoba: doc. Ing. Pavlína Pellešová, Ph.D.
Předpoklady
K absolvování předmětu nejsou vyžadovány žádné podmínky a předmět může být zapsán nezávisle na jiných předmětech.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Předmět má za cíl seznámit studenty s tématikou venkovského cestovního ruchu. Přibližuje pojmy jako agroturistika, venkovský cestovní ruch, formy udržitelného cestovního ruchu, poskytující účastníkům cestovního ruchu specifické služby v úzkém propojení s přírodou, zemědělskou výrobou, tradicemi a kulturním dědictvím venkova. Seznamuje studenty s oblastí udržitelného rozvoje v turistismu, green managamentem a také s platnou legislativou v této oblasti. Předmět připraví studenta k orientaci v dané oblasti a možnosti realizovat dané služby.
Osnova
  • 1.Úvod do studia předmětu, výklad používaných základních pojmů
    2.Prostředí venkovské turistiky, definování venkova a jeho druhy, vlastnosti venkova ekologie a cestovní ruch,
    3.Charakter podnikání na venkově, legislativní podmínky podnikání
    4.Dopady cestovního ruchu na venkovské prostředí
    5.Historický vývoj venkovské turistiky a současné vývojové směry
    6.Potenciál venkovského cestovního ruchu.
    7.Pěší turistika, cykloturistika, hipoturistika, vodní turistika
    8.Myslivost a rybaření, chalupaření a chataření
    9.Služby ve venkovském cestovním ruchu a využitelné produkty venkova v cestovním ruchu.
    10.Agroturistika - pobyt na statku
    11.Tvorba doprovodných programů ve venkovské turistice
    12.Podnikatelský plán venkovského cestovního ruchu a podpora podnikání na venkově
    13.Marketing ve venkovském cestovním ruchu
    1.Úvod do studia předmětu, výklad používaných pojmů.
    Seznámení se zaměřením předmětu a s literaturou, vysvětlení základních pojmů a význam cestovního ruchu.
    2.Prostředí venkovské turistiky, ekologie a cestovní ruch
    Definování a charakteristika venkova, uplatňování zásad udržitelného rozvoje, chráněné územní celky, zákony a trendy v ochraně životního prostředí.
    3.Charakter podnikání na venkově a legislativní podmínky podnikání
    Význam podnikání a jeho obecné principy, charakter podnikání v zemědělství a lesnictví, tvorbě a údržbě krajiny, vztah ekologie a podnikání na venkově.
    4.Dopady cestovního ruchu na venkovské prostředí.
    Vliv cestovního ruchu na ekonomiku, demografii, území, kulturu, ekologii i sociální prostředí venkova. Zásady trvale udržitelného života.
    5.Historický vývoj venkovské turistiky a její současné vývojové směry.
    Člověk a příroda. Světový vývoj v cestovním ruchu, vývoj v České republice a uplatnění jednotlivých forem. Současné aktivity - adrenalinové sporty, archeoparky, technoparty, zábavné parky, uplatnění techniky a moderní technologie turismu, golfová turistika.
    6.Potenciál venkovského cestovního ruchu
    Atraktivity přírodní, kulturní, historické, technické, architektonické, sakrální.Využití sdružujících organizací a institucí venkovské turistiky, vlivy působící na rozvoj venkovského cestovního ruchu, Operativní a strategické řízení cestovního ruchu na venkově.
    7.Pěší turistika, cykloturistika, hipoturistika, vodní turistika, horolezectví
    Zásady tvorby a značení turistických cest pro pěší, cyklisty, jezdce, vodáky. Postavení naučných stezek, turistické základny a mariny.
    8.Myslivost a rybaření. Chataření a chalupaření.
    Vývoj a proměny myslivosti, skladba lovné zvěře v ČR. Myslivecké zásady, legislativa. Lovy beze zbraně. Rybaření význam, druhy, rybníky, tradice, zvyklosti, akce, druhy ryb v ČR. Chataření a chalupaření - definice, význam a rozsah, využití v podnikání, negativní pozitivní jevy.
    9.Služby ve venkovském cestovním ruchu a využitelné produkty venkova.
    Služby ubytovací, stravovací, občerstvovací, prodejní, informační, dopravní. Účast na zemědělských a lesních pracích, Využití biopotravin, vlastní produkce vína, ovoce, zeleniny, nabídka seznámení s novými druhy chovaných zvířat.
    10.Agroturistika - pobyt na statku
    Význam a možnosti agroturistiky, využití historických původních budov, nabídka a řízení aktivit účastníků, práce na statku, ECEAT, Ekoagroturistika - principy, rozsah, ekologické zemědělství.
    11.Tvorba doprovodných programů ve venkovské turistice
    Důvody účasti na dovolené, principy a druhy doprovodných programů, tvorba speciálních akcí podle sezóny (dožínky...), zábavné akce na statku pro děti, využití náboženských tradic (pouť
Literatura
    povinná literatura
  • LEDNICKÝ, V., PYKA, J. Management turistické destinace. Karviná: OPF SU, 2011. ISBN 978-80-7248-637-3. info
  • STŘÍBRNÁ, M. Venkovská turistika a agroturistika. Praha, 2005. ISBN 80-86726-14-2. info
  • HABÁN, N., OTEPKA, P. Agroturistika. 1. vyd., Nitra: SPU, 2004. ISBN 80-5-8069-451-6. info
  • STŘÍBRNÁ, M., MIKULA, P. Agroturistika a biopotraviny. Praha, 2003. ISBN 80-7271-137-7. info
  • POUROVÁ, M. Agroturistika. 1. vyd., Praha: CREDIT, 2002. ISBN 80-213-0965-2. info
  • ČERTÍK, M. A KOL. Cestovní ruch - vývoj, organizace a řízení. Praha: OFF s.r.o., 2001. ISBN 80-238-6275-8. info
    doporučená literatura
  • NOVACKÁ, L'. a kol. Cestovný ruch, technika služieb, delegát, sprievodca. 1. vyd., Bratislava: EKONOM, 2010. ISBN 978-80-225-2982-2. info
  • PÁSKOVÁ, M. Udržitelnost rozvoje cestovního ruchu. Hradec Králová: Gaudeamus, 2009. ISBN 978-80-7435-006-1. info
  • TOMŠÍK, K. Vývoj a perspektivy evropského venkova. 1. vyd., Praha:Wolters Kluwer ČR, 2009. ISBN 978-80-7357-495-6. info
  • VÁCLAVÍK, K. Agroturistika na ekofarmách. 1. vyd., Brno: Mze ČR, 2008. info
  • ADAMS, B. The new agritourism : hosting community & tourists on your farm. Auburn, Calif. : New World Pub, 2008. info
  • GUČÍK, M. a kol. Manažment regionálného cestovného ruchu. 1. vyd., Banská Bystrica: Dali-BB, 2007. ISBN 978-80-89090-34-1. info
Výukové metody
Přednáška s analýzou videozáznamu
Projekce (statická, dynamická)
Individuální konzultace
Studijní praxe
Demonstrace dovedností
Seminární výuka
Samostudium studentů
Metody hodnocení
Kombinovaná zkouška
Informace učitele
Vypracování a prezentace seminární práce na zadané téma, 50 % aktivní účast na seminářích.
AktivityNáročnost [h]
Ostatní studijní zátěž65
Přednáška26
Seminář13
Zkouška40
Celkem144
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2014, zima 2015, zima 2016, zima 2018.