PEMPTJA Teorie jakosti

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
zima 2017
Rozsah
2/0/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Garance
Katedra podnikové ekonomiky a managementu – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Kontaktní osoba: Ing. Žaneta Rylková, Ph.D.
Předpoklady
K absolvování předmětu nejsou vyžadovány žádné podmínky a předmět může být zapsán nezávisle na jiných předmětech.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Cíle předmětu
Cíl předmětu: Seznámit studenty s tvorbou užitné hodnoty, s pozitivními i negativními vlivy, které na užitnou hodnotu působí. Studenti jsou vedeni k poznání metod ochrany zboží před škodlivými vlivy a také poznání nebezpečí plynoucího z obsahu cizorodých látek. Učí se hodnotit zboží z pohledu obchodu, spotřebitele i z hlediska kvality života. Společně s Ekonomikou obchodu, Marketingem dává tento předmět studentům ucelený pohled na podnikatelskou činnost v tržních podmínkách, učí studenty vyhýbat se ztrátám a vést firmu optimálním způsobem. Předmět vytváří nezbytnou základnu pro navazující studium předmětu Řízení jakosti zboží a služeb, jehož nezbytnost je vyvolána požadavky na kvalitu života a potřebou odstraňování technických překážek při pohybu zboží v mezinárodním měřítku.
Osnova

  • 1. Užitná hodnota a jakost zboží.
    2. Měření vlastnosti zboží
    3. Jakostní skupiny a jakostní značky
    4. Vlivy působící na kvalitu zboží ve sféře oběhu (mechanické, fyzické, chemické)
    5. Vlivy působící na kvalitu zboží ve sféře oběhu (biologické, ztráty na zboží)
    6. Poživatiny (látky živící)
    7. Poživatiny (látky sytící a ochranné)
    8. Cizorodé látky v poživatinách (aditiva)
    9. Cizorodé látky v poživatinách (kontaminanty, rezidua)
    10. Genetická modifikace potravin
    11. Technologie radiačního ošetření potravin
    12. Falšování zboží
    13. Kvalitativní hodnocení vybraných zbožových komodit


Literatura
    povinná literatura
  • GABRYŠOVÁ, M. Teorie jakosti. Karviná: SU OPF, 2004. ISBN 80-7248-249-1. info
    doporučená literatura
  • SÝROVÝ, V. Tajemství výrobců potravin. Praha: VŠCHP, 2006. ISBN 80-903137-2-8. info
  • PAVLOUŠEK, P. Vína, likéry a destiláty. Praha: VŠCHP, 2001. ISBN 80-247-9003-3. info
  • D-test. Praha: OSS "TEST",, 2000. info
  • ŠKAPKA, B. A KOL. Výrobce a prodejce potravin. Praha: Verlag Dashöfer, 1999. ISBN 80-86229-05-X. info
  • ROEDIGEROVÁ-STREUBALOVÁ, S. Minerální látky a stopové prvky. Český Brod: Železný,s.r.o., 1996. ISBN 80-237-3490-3. info
  • TRACY, M. Zemědělství a potraviny v tržní ekonomice. Praha: VŠZ, 1993. ISBN 80-213-0150-3. info
Výukové metody
Demonstrace dovedností
Metody hodnocení
Písemná zkouška
Informace učitele
podíl na výzkumu (jiná zátěž), písemná forma zkoušky
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2014, zima 2015, zima 2016.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/zima2017/PEMPTJA