OPF:CVABKEHL Ekonomika hotelnictví - Informace o předmětu
CVABKEHL Ekonomika hotelnictví
Obchodně podnikatelská fakulta v Karvinézima 2020
- Rozsah
- 12/0/0. Přednáška 12 HOD/SEM. 5 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Patrik Kajzar, Ph.D. (přednášející)
doc. Ing. Pavlína Pellešová, Ph.D. (přednášející)
Ing. Patrik Kajzar, Ph.D. (cvičící)
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (přednášející) - Garance
- doc. Ing. Pavlína Pellešová, Ph.D.
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Kontaktní osoba: doc. Ing. Pavlína Pellešová, Ph.D. - Rozvrh
- Čt 24. 9. 11:25–13:00 VYAULA, Čt 5. 11. 11:25–13:00 VYAULA, Čt 26. 11. 11:25–13:00 VYAULA
- Předpoklady
- FAKULTA(OPF) && TYP_STUDIA(B) && FORMA(K)
Předmět může být zapsán nezávisle na jiných předmětech. - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Předmět si smí zapsat nejvýše 20 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/20, pouze zareg.: 0/20 - Mateřské obory/plány
- Podniková ekonomika a management (program OPF, B_EKOMAN, směr Management hotelnictví)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je naučit studenty orientovat se a získat znalosti v oblasti ekonomiky hotelnictví, zejména při aplikaci teoretických poznatků pro použití v praxi hotelů a ubytovacích zařízení, služeb pojištění, kongresových a ostatních služeb. Studenti budou seznámeni s ekonomikou podniku, tj. podnikovými procesy, s jejich ekonomickým a legislativním rámcem, se standardizací a organizací hotelových zařízení a poskytovaných služeb. Předmět poskytuje specifické znalosti a dovednosti, které kvalifikují posluchače pro samostatné ekonomické činnosti a řídící funkce v uvedených zařízeních.
- Osnova
- 1. Hotelový průmysl, charakteristika, specifikace, význam a jeho postavení v ekonomice.
2. Standardizace služeb hotelnictví, charakteristika a fungování hotelových skupin/řetězců.
3. Organizace a organizační struktura subjektů hotelnictví.
4. Cena a cenová politika.
5. Ekonomika a hospodárnost ubytovacích zařízení.
6. Yield Management, Revenue management.
7. Náklady, výnosy a zisk hotelu.
8. Efektivnost podniku, metody komplexního hodnocení podniku v hotelnictví.
9. Možnosti financování hotelů, outsourcing v hotelnictví.
10. Personalistika v hotelovém průmyslu.
11. Controlling podniků v hotelnictví.
12. Profesní sdružení a asociace v oblasti hotelnictví.
13. Současnost a perspektivy moderního hotelového průmyslu.
- 1. Hotelový průmysl, charakteristika, specifikace, význam a jeho postavení v ekonomice.
- Literatura
- povinná literatura
- KUČEROVÁ, J., STRAŠÍK, A., ŠEBOVÁ, Ľ. Ekonomika podniku cestovného ruchu. Banská Bystrica: DALI-BB, s.r.o., 2010. ISBN 978-80-89090-75-4. info
- ŠEBESTOVÁ, J. Nabídkové kalkulace ve službách. Karviná: SU OPF, 2009. ISBN 978-80-7248-526-0. info
- KOTÍKOVÁ, H. a E. SCHWARTZHOFFOVÁ. Nové trendy v pořádání akcí a událostí (events) v cestovním ruchu. Praha: MMR ČR, 2008. ISBN 978-80-87147-04-7. info
- PETRÚ, Z. Základy ekonomiky cestovního ruchu. Praha: Idea Servis, 2007. ISBN 978-80-85970-55-5. info
- doporučená literatura
- NEUFUS, J a F. KŘÍŽEK. Moderní hotelový management. Praha: Grada Publishing, 2011. ISBN 978-80-247-3868-0. info
- TESONE, D. Zásady řízení pro obor hotelnictví, gastronomie a turismus. Praha: Wolters Kluwer, 2011. ISBN 978-80-7357-655-4. info
- SHEELA, A. M. Economics of Hotel Management. New Delhi: New Age International Ltd., 2008. ISBN 978-81-2241-419-6. info
- BERÁNEK, J. Hotelnictví a wellness. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-86724-33-1. info
- Výukové metody
- Přednášení
Přednáška s analýzou videozáznamu
Prezentace seminární práce - Metody hodnocení
- Známkou
Písemný test
Seminární práce - Informace učitele
- Vypracování seminární práce a její úspěšná obhajoba, průběžný test.
Aktivity Náročnost [h] Konzultace 12 Ostatní studijní zátěž 60 Přednáška 12 Semestrální práce 30 Zkouška 40 Celkem 154 - Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (zima 2020, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/zima2020/CVABKEHL