OPF:CVABACCT Business Culture in Tourism - Informace o předmětu
CVABACCT Business Culture in Tourism
Obchodně podnikatelská fakulta v Karvinézima 2021
- Rozsah
- 1/1/0. 5 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Mgr. Martina Chylková (přednášející)
Mgr. Martina Chylková (cvičící) - Garance
- Mgr. Martina Chylková
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné - Rozvrh seminárních/paralelních skupin
- CVABACCT/01: St 29. 9. 8:55–9:40 VD103, M. Chylková
- Předpoklady
- FAKULTA(OPF) && TYP_STUDIA(B) && FORMA(P)
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Předmět si smí zapsat nejvýše 25 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/25, pouze zareg.: 0/25 - Mateřské obory/plány
- Cestovní ruch a turismus (program OPF, B_CRT)
- Cíle předmětu
- The aim of the subject is to develop student professional skills in intercultural environment.
- Výstupy z učení
- After completing the course students will be able cope with the key topics in the area of culture, job description of the staff in tourism, and oral and written communication for interaction with clients.
- Osnova
- 1. Culture specifics of international communication in tourism
Intercultural communication and its specifics. Language and culture. Culture values and their impact on communication in tourism. Culture dimensions and their practical application in tourism. Case studies illustrating various aspects of culture dimensions.
2. Adaptation to the target culture
Process of acculturation. Acculturation models. Examples of different stages of acculturation in various cultures. The phenomenon of culture shock. Symptoms of culture shock. Ways of overcoming culture shock. Reverse culture shock and its intensity.
3. Arrivals, registration procedure and hotel information
Cultural differences in greetings. Points of arrival. Welcoming visitors. Greeting and introducing. Car hire. Arrival information. Describing arrival services. Registration procedures. Hotel services. Hotel information. The staff structure of hotels.
4. Customer care
Importance of customer service. Customer Expectations. The online effect. Benefits of delivering excellent service. Dealing with complaints. Quality assurance techniques.
5. Representative responsibilities
Types of holiday reps. Resort representative. Giving a welcome meeting talk. Holiday health. Positive attitude to customers. Tips on tipping, transport, local tips. Explaining arrangements. Language of calming and dealing with crisis.
6. Written communication
Hotel information. Preparing notes for commentaries. Email application. Reservations. A conference enquiry. Reporting to the manager. Solving complaints. Transport and timetable information. Adverts. Producing a questionnaire.
- 1. Culture specifics of international communication in tourism
- Literatura
- povinná literatura
- CHYLKOVÁ, Martina a Krystyna HEINZ. Business Culture in Tourism: Distance learning study materials. 1. vyd. Karviná, 2018, 130 s. ISBN 978-80-7510-296-6. info
- WALKER, R. and K. HARDING. Tourism 2. Oxford: OUP, 2007. ISBN 978-0-19-455103-8. info
- doporučená literatura
- QUINTANILLA, K. M. and S. T. WAHL. Business and Professional Communication. Los Angeles: Sage Publications, 2011. ISBN 978-1-4129-6472-2. info
- POWELL, G. N. Women and men in management. Los Angeles: Sage Publications, Inc., 2011. ISBN 978-1-4129-7284-0. info
- BOOTHMAN, N. Trénink obchodní komunikace. Praha: Portál, s.r.o., 2004. ISBN 80-7178-904-6. info
- Výukové metody
- lecturing, interactive lecture, discussion, reading
- Metody hodnocení
- Presentation Seminar work Exam
- Vyučovací jazyk
- Angličtina
- Informace učitele
- Requirements on a student: seminar work with presentation, presence on seminars.
Assessment methods: presentation (20 %), seminar work (10 %), 70% obligatory attendance (10 %), Exam (60 %). - Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (zima 2021, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/zima2021/CVABACCT