C
2018
Slavnostní stolování slezských Piastovců a Poděbradů v 16. a 17. století.
KORBELÁŘOVÁ, Irena
Basic information
Original name
Slavnostní stolování slezských Piastovců a Poděbradů v 16. a 17. století.
Name in Czech
Slavnostní stolování slezských Piastovců a Poděbradů v 16. a 17. století.
Name (in English)
Festive dining of the Silesian Piasts and Poděbrads in the 16th and 17th centuries.
Edition
1. vyd. Opava, Slavnostní stolování slezských Piastovců a Poděbradů v 16. a 17. století. p. 143-163, 21 pp. Svatby, oddavky, veselí. Příspěvky k tématu. 2018
Publisher
Slezská univerzita v Opavě
Other information
Type of outcome
Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Field of Study
60101 History
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
Publication form
printed version "print"
RIV identification code
RIV/47813059:19240/18:A0000224
Organization unit
Faculty of Philosophy and Science in Opava
Keywords (in Czech)
Slezsko; raný novověk; kulinární kultura; festivity
Keywords in English
Silesia; early Modern period; culinary culture; festivities
Tags
International impact, Reviewed
V originále
Kapitola charakterizuje stravování a stolování jako součást dvorské kultury s akcentem na přechodové rituály, zvláště svatby, a to na příkladu vévodského prostředí spojeného s příslušníky rodu Piastovců a Poděbradů.
In English
The chapter characterises eating habits and dining as a part of court culture with emphasis on transition rituals, especially weddings, namely on the example of the ducal environment associated with the members of the Piast and Poděbrad families.
Displayed: 16/2/2025 21:45