DLUHOŠOVÁ, Radmila. Exkurz do stravovacích zvyklostí všedního dne ve Slatině na Bílovecku. In Petr Tesař. Vůkol Slezska / Circum Silesiae. Opava: Zemský archiv v Opavě; Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě, 2019, s. 167-178. Vůkol Slezska / Circum Silesiae. ISBN 978-80-87632-60-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Exkurz do stravovacích zvyklostí všedního dne ve Slatině na Bílovecku
Název česky Exkurz do stravovacích zvyklostí všedního dne ve Slatině na Bílovecku
Název anglicky Insight into the Common Day Dietary Habits in the Village of Slatina in Bílovec Region
Autoři DLUHOŠOVÁ, Radmila (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Opava, Vůkol Slezska / Circum Silesiae, od s. 167-178, 12 s. Vůkol Slezska / Circum Silesiae, 2019.
Nakladatel Zemský archiv v Opavě; Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 60101 History
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/47813059:19240/19:N0000002
Organizační jednotka Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
ISBN 978-80-87632-60-4
Klíčová slova česky stravování; stravovací zvyklosti; každodennost; Slatina; Slezsko; 20. století
Klíčová slova anglicky diet; dietary habits; everydayness; Slatina; Silesia; 20 century
Změnil Změnila: PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D., učo 7542. Změněno: 28. 12. 2019 21:11.
Anotace
Cílem příspěvku je zachytit poznatky o stravovacích zvyklostech venkovského obyvatelstva na Bílovecku ve druhé polovině 20. století na příkladu rodiny Hermanovy, která po generace žije v obci Slatina. Příspěvek seznamuje s jídelníčkem, jeho skladbou, používanými surovinami, jejichž zdrojem byla převážně vlastní produkce, a způsobem jejich úpravy na základě vzpomínek autorky podepřených vyprávěním jejího otce. Pozornost je rovněž věnovaná obměnám stravy v průběhu roku.
Anotace anglicky
The aim of the paper is to capture the knowledge concerning dietary habits of the rural population in Bílovec region in the second half of 20 century on the example of the Herman family that has lived for generations in the village of Slatina. The paper introduces the menu, its composition, used ingredients of predominantly own production, and the manner of their preparation, based on the memories of the author supported by narration of her father. Attention is also paid to the changes in diet throughout the year.
VytisknoutZobrazeno: 21. 8. 2024 12:47