Detailed Information on Publication Record
2019
Exkurz do stravovacích zvyklostí všedního dne ve Slatině na Bílovecku
DLUHOŠOVÁ, RadmilaBasic information
Original name
Exkurz do stravovacích zvyklostí všedního dne ve Slatině na Bílovecku
Name in Czech
Exkurz do stravovacích zvyklostí všedního dne ve Slatině na Bílovecku
Name (in English)
Insight into the Common Day Dietary Habits in the Village of Slatina in Bílovec Region
Authors
DLUHOŠOVÁ, Radmila (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)
Edition
Opava, Vůkol Slezska / Circum Silesiae, p. 167-178, 12 pp. Vůkol Slezska / Circum Silesiae, 2019
Publisher
Zemský archiv v Opavě; Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Field of Study
60101 History
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
Publication form
printed version "print"
RIV identification code
RIV/47813059:19240/19:N0000002
Organization unit
Faculty of Philosophy and Science in Opava
ISBN
978-80-87632-60-4
Keywords (in Czech)
stravování; stravovací zvyklosti; každodennost; Slatina; Slezsko; 20. století
Keywords in English
diet; dietary habits; everydayness; Slatina; Silesia; 20 century
Změněno: 28/12/2019 21:11, PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D.
V originále
Cílem příspěvku je zachytit poznatky o stravovacích zvyklostech venkovského obyvatelstva na Bílovecku ve druhé polovině 20. století na příkladu rodiny Hermanovy, která po generace žije v obci Slatina. Příspěvek seznamuje s jídelníčkem, jeho skladbou, používanými surovinami, jejichž zdrojem byla převážně vlastní produkce, a způsobem jejich úpravy na základě vzpomínek autorky podepřených vyprávěním jejího otce. Pozornost je rovněž věnovaná obměnám stravy v průběhu roku.
In English
The aim of the paper is to capture the knowledge concerning dietary habits of the rural population in Bílovec region in the second half of 20 century on the example of the Herman family that has lived for generations in the village of Slatina. The paper introduces the menu, its composition, used ingredients of predominantly own production, and the manner of their preparation, based on the memories of the author supported by narration of her father. Attention is also paid to the changes in diet throughout the year.