C 2019

Exkurz do stravovacích zvyklostí všedního dne ve Slatině na Bílovecku

DLUHOŠOVÁ, Radmila

Basic information

Original name

Exkurz do stravovacích zvyklostí všedního dne ve Slatině na Bílovecku

Name in Czech

Exkurz do stravovacích zvyklostí všedního dne ve Slatině na Bílovecku

Name (in English)

Insight into the Common Day Dietary Habits in the Village of Slatina in Bílovec Region

Authors

DLUHOŠOVÁ, Radmila (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)

Edition

Opava, Vůkol Slezska / Circum Silesiae, p. 167-178, 12 pp. Vůkol Slezska / Circum Silesiae, 2019

Publisher

Zemský archiv v Opavě; Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Kapitola resp. kapitoly v odborné knize

Field of Study

60101 History

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

Publication form

printed version "print"

RIV identification code

RIV/47813059:19240/19:N0000002

Organization unit

Faculty of Philosophy and Science in Opava

ISBN

978-80-87632-60-4

Keywords (in Czech)

stravování; stravovací zvyklosti; každodennost; Slatina; Slezsko; 20. století

Keywords in English

diet; dietary habits; everydayness; Slatina; Silesia; 20 century
Změněno: 28/12/2019 21:11, PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D.

Abstract

V originále

Cílem příspěvku je zachytit poznatky o stravovacích zvyklostech venkovského obyvatelstva na Bílovecku ve druhé polovině 20. století na příkladu rodiny Hermanovy, která po generace žije v obci Slatina. Příspěvek seznamuje s jídelníčkem, jeho skladbou, používanými surovinami, jejichž zdrojem byla převážně vlastní produkce, a způsobem jejich úpravy na základě vzpomínek autorky podepřených vyprávěním jejího otce. Pozornost je rovněž věnovaná obměnám stravy v průběhu roku.

In English

The aim of the paper is to capture the knowledge concerning dietary habits of the rural population in Bílovec region in the second half of 20 century on the example of the Herman family that has lived for generations in the village of Slatina. The paper introduces the menu, its composition, used ingredients of predominantly own production, and the manner of their preparation, based on the memories of the author supported by narration of her father. Attention is also paid to the changes in diet throughout the year.