DLUHOŠOVÁ, Radmila. Exkurz do stravovacích zvyklostí všedního dne ve Slatině na Bílovecku (Insight into the Common Day Dietary Habits in the Village of Slatina in Bílovec Region). In Petr Tesař. Vůkol Slezska / Circum Silesiae. Opava: Zemský archiv v Opavě; Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě, 2019, p. 167-178. Vůkol Slezska / Circum Silesiae. ISBN 978-80-87632-60-4.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Exkurz do stravovacích zvyklostí všedního dne ve Slatině na Bílovecku
Name in Czech Exkurz do stravovacích zvyklostí všedního dne ve Slatině na Bílovecku
Name (in English) Insight into the Common Day Dietary Habits in the Village of Slatina in Bílovec Region
Authors DLUHOŠOVÁ, Radmila (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution).
Edition Opava, Vůkol Slezska / Circum Silesiae, p. 167-178, 12 pp. Vůkol Slezska / Circum Silesiae, 2019.
Publisher Zemský archiv v Opavě; Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě
Other information
Original language Czech
Type of outcome Chapter(s) of a specialized book
Field of Study 60101 History
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Publication form printed version "print"
RIV identification code RIV/47813059:19240/19:N0000002
Organization unit Faculty of Philosophy and Science in Opava
ISBN 978-80-87632-60-4
Keywords (in Czech) stravování; stravovací zvyklosti; každodennost; Slatina; Slezsko; 20. století
Keywords in English diet; dietary habits; everydayness; Slatina; Silesia; 20 century
Changed by Changed by: PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D., učo 7542. Changed: 28/12/2019 21:11.
Abstract
Cílem příspěvku je zachytit poznatky o stravovacích zvyklostech venkovského obyvatelstva na Bílovecku ve druhé polovině 20. století na příkladu rodiny Hermanovy, která po generace žije v obci Slatina. Příspěvek seznamuje s jídelníčkem, jeho skladbou, používanými surovinami, jejichž zdrojem byla převážně vlastní produkce, a způsobem jejich úpravy na základě vzpomínek autorky podepřených vyprávěním jejího otce. Pozornost je rovněž věnovaná obměnám stravy v průběhu roku.
Abstract (in English)
The aim of the paper is to capture the knowledge concerning dietary habits of the rural population in Bílovec region in the second half of 20 century on the example of the Herman family that has lived for generations in the village of Slatina. The paper introduces the menu, its composition, used ingredients of predominantly own production, and the manner of their preparation, based on the memories of the author supported by narration of her father. Attention is also paid to the changes in diet throughout the year.
PrintDisplayed: 20/7/2024 16:20