Informační systém SU
SOBOTOVIČOVÁ, Šárka. Postavení daně z přidané hodnoty v zemích OECD. Acta Sting. Neuveden, 2017/4, s. 51-62, 11 s. ISSN 1805-6873. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Postavení daně z přidané hodnoty v zemích OECD
Název česky Postavení daně z přidané hodnoty v zemích OECD
Název anglicky Status of Value Added Tax in OECD Countries
Autoři SOBOTOVIČOVÁ, Šárka (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Acta Sting, 2017, 1805-6873.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50204 Business and management
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/47813059:19520/17:00011004
Organizační jednotka Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Klíčová slova anglicky VAT; VAT revenue ratio; standard rate; VAT as percentage of total taxation.
Změnil Změnil: RNDr. Daniel Jakubík, učo 139797. Změněno: 7. 2. 2020 10:58.
Anotace
Cílem tohoto příspěvku bylo zhodnotit vzájemnou závislost vybraných ukazatelů daně z přidané hodnoty (koeficient výkonnosti daně z přidané hodnoty, podíl výnosů daně z přidané hodnoty na HDP, podíl výnosů daně z přidané hodnoty na celkových daňových výnosech a základní sazba daně) v rámci zemí OECD. Ve výzkumu jsou využita statistická data OECD, jejichž závislost je zkoumána pomocí korelace. U zkoumaných veličin byla zjištěna silná závislost mezi základní sazbou daně a podílem výnosů daně z přidané hodnoty na HDP. Statisticky významná je také závislost mezi podílem výnosů daně z přidané hodnoty na HDP a podílem výnosů daně z přidané hodnoty na celkových daňových výnosech. Ve vztahu k výkonnosti DPH nebyla zjištěna významná závislost na zkoumaných faktorech.
Anotace anglicky
The aim of the paper is evaluation of the interdependence of selected value added tax indicators in OECD countries (VAT revenue ratio, VAT as a percentage of GDP, share of VAT on total tax revenues and standard VAT rates). OECD statistical data are used in the research and dependence of variables is investigated. Based on the correlation, there was detected a strong correlation between the standard VAT rate and VAT as a share of GDP. Statistically significant is also the dependence between VAT as a share of GDP and the proportion of VAT on total tax revenues. No significant dependence on the factors examined in relation to the VAT performance was found.
Zobrazeno: 28. 3. 2024 22:18