C 2020

Gastroturismus jako součást venkovského cestovního ruchu

KOSTKOVÁ, Miroslava

Basic information

Original name

Gastroturismus jako součást venkovského cestovního ruchu

Name (in English)

Gastrotourism as a Part of Rural Tourism

Authors

KOSTKOVÁ, Miroslava (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)

Edition

Brno, Venkovský cestovní ruch, p. 29-38, 10 pp. 1. vydání, 2020

Publisher

Masarykova univerzita

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Kapitola resp. kapitoly v odborné knize

Field of Study

50901 Other social sciences

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

Publication form

electronic version available online

RIV identification code

RIV/47813059:19520/20:A0000138

Organization unit

School of Business Administration in Karvina

ISBN

978-80-210-9593-9

Keywords in English

rural tourism; gastrotourism; gastronomy
Změněno: 28/6/2021 11:35, Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.

Abstract

V originále

Gastroturismus na venkově má významný vliv na růst příjmů domácího obyvatelstva, zvyšuje návštěvnost a průměrné výdaje hostů, zlepšuje obraz místa, vytváří pracovní příležitosti a zlepšuje podnikání. Získává si stále větší oblibu, motivem je gastronomie a kulinářství. Cílem je přiblížit návštěvníkům tradiční kuchyni dané oblasti. Gastronomie a její produkty, unikátní pokrmy a menu jsou považová-ny za součást nehmotného kulturního dědictví země, regionu a také jejich obyvatel, které je záhodno uchovávat a zpřístupňovat.

In English

Rural tourism has a significant impact on the growth of domestic incomes, increases attendance and average guest spending, improves the image of the place, creates jobs and improves business. It is gaining more and more popularity, the motive is gastronomy and cuisine. The aim is to introduce visitors to the traditional cuisine of the area. Gastronomy and its products, unique dishes and menus are considered part of the intangible cultural heritage of the country, the region and their inhabitants, which are worth preserving and making accessible.