BLECHOVÁ, Beata. Mezinárodní účetnictví a účetní standardy: distanční studijní text. Karviná: Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné. 179 s. 2020.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Mezinárodní účetnictví a účetní standardy: distanční studijní text
Autoři BLECHOVÁ, Beata.
Vydání Karviná, 179 s. 2020.
Nakladatel Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Další údaje
Typ výsledku Učebnice
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Klíčová slova česky Globalizace, finanční výkazy, účetní metody, účetní zásady, harmonizace účetnictví, standardizace účetnictví, směrnice, mezinárodní standardy účetního výkaznictví, americké účetní standardy, Nadace IASB, Koncepční rámec, účetní závěrka, výkaz zisků a ztrát, finanční pozice, výkonnost, aktivum, závazek, náklad, výnos, vlastní kapitál, akruální princip, princip nepřetržitého trvání účetní jednotky, běžná cena, současná hodnota, peněžní ekvivalent, spolehlivost, relevance, srozumitelnost, srovnatelnost, struktura účetní závěrky, reálná hodnota, aktivní trh, změna v účetním odhadu, změny účetních pravidel, chyby minulých období, retrospektivní aplikace, události po rozvahovém dni, funkční měna, kurzový rozdíl, odpisy, vyřazování, dlouhodobá aktiva, ocenění, zbytková hodnota, dlouhodobá aktiva držená k prodeji, ukončované činnosti, investiční nemovitý majetek, nehmotná aktiva, pořizovací náklady, vývoj, výzkum, ztráta ze snížení hodnoty, nájemce, pronajímatel, leasing, leasingové splátky, právo kontrolovat užití identifikovaného aktiva, výnosy ze smluv se zákazníky, transakční cena, ocenění výnosu, mateřská společnost, individuální účetní závěrka, konsolidovaná účetní závěrka, skupina, podstatný vliv, spoluovládání.
Změnil Změnil: Ing. Robert Kempný, učo 19500. Změněno: 7. 12. 2020 19:02.
Anotace
Cílem této inovované studijní opory je umožnit studentům orientovat se ve složité oblasti mezinárodního účetnictví, pochopit význam a podstatu procesu harmonizace účetnictví a porozumět logice jednotlivých standardů IAS/IFRS a jejich interpretací. Text je zaměřen na problematiku účetnictví a vykazování podnikatelských subjektů. V procesu globalizace se jeví jako stále aktuálnější požadavek na při-způsobení účetních zásad potřebám celosvětového trhu. Tyto požadavky vyplývající z globalizace mají vliv na harmonizaci účetnictví a na rozšiřování záběru účetnictví. Jejich cílem je, aby účetnictví reagovalo na potřeby všech uživatelů finančních výkazů, které jsou výsledkem činnosti ekonomických jednotek v určitém období. Účetní systémy v jednotlivých zemích by se měly přizpůsobit potřebám mezinárodních kapitálových trhů a globální ekonomiky. Potřeba harmonizace účetní terminologie, účetních pravidel a účetních zásad v mezinárodním měřítku našla svůj odraz ve vytvoření nadnárodních účetních norem, z nichž nejvýznamnější jsou Mezinárodní standardy účetního výkaznictví. Oblast Mezinárodních účetních standardů je velmi rozsáhlá, a proto je v tomto textu řešena jen část těchto standardů s přihlédnutím k jejich uplatnění při řešení nejčastěji se vyskytujících účetních případů se zaměřením na jejich dopad do finančních výkazů.
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 14:11