J 2019

Kuchařská kniha kněžny Eleonory Lichnovské (1795-1873), rozené hraběnky Zichy : Příspěvek ke kultuře stravování šlechty v 1. polovině 19. století

KOZÁK, Petr

Základní údaje

Originální název

Kuchařská kniha kněžny Eleonory Lichnovské (1795-1873), rozené hraběnky Zichy : Příspěvek ke kultuře stravování šlechty v 1. polovině 19. století

Název česky

Kuchařská kniha kněžny Eleonory Lichnovské (1795-1873), rozené hraběnky Zichy : Příspěvek ke kultuře stravování šlechty v 1. polovině 19. století

Název anglicky

The cookbook of countess Eleonora Lichnowski (1795-1873), born countess Zichy : Contribution to aristocratic dining culture in the first half of the 19th century

Autoři

KOZÁK, Petr (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

Prameny a studie, Národní zemědělské muzeum, 2019, 0862-8483

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

60101 History

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Kód RIV

RIV/47813059:19240/20:N0000025

Organizační jednotka

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě

Klíčová slova česky

19. století; šlechta; knížata Lichnovští; hrabata Zichy; kulinární dějiny; kuchařské knihy; food studies

Klíčová slova anglicky

19th century; Counts Lichnovský; Counts Zichy; culinary history; cookbooks; food studies

Štítky

Příznaky

Recenzováno

Návaznosti

DG18P02OVV067, projekt VaV.
Změněno: 13. 2. 2021 13:04, doc. Mgr. Petr Kozák, Ph.D.

Anotace

V originále

Materiálová studie je příspěvkem k diskusi nad problematikou rukopisných kuchařských knih v rámci aristokratického prostředí první půle 19. století. Analýze byla podrobena ruko-pisná kuchařská kniha používaná dle tradice v domácnosti kněžny Eleonory Lichnovské na zámku v Hradci nad Moravicí nedaleko Opavy. V první fázi došlo k verifikaci provenienci spisu a tím i doby jeho vzniku. Následný rozbor obsahu byl doprovázen podrobným katalo-gem pokrmů zmíněných v kuchařské knize, včetně charakteristiky pracovních postupů a soupisů použitých surovin.