J
2019
Kuchařská kniha kněžny Eleonory Lichnovské (1795-1873), rozené hraběnky Zichy : Příspěvek ke kultuře stravování šlechty v 1. polovině 19. století
KOZÁK, Petr
Basic information
Original name
Kuchařská kniha kněžny Eleonory Lichnovské (1795-1873), rozené hraběnky Zichy : Příspěvek ke kultuře stravování šlechty v 1. polovině 19. století
Name in Czech
Kuchařská kniha kněžny Eleonory Lichnovské (1795-1873), rozené hraběnky Zichy : Příspěvek ke kultuře stravování šlechty v 1. polovině 19. století
Name (in English)
The cookbook of countess Eleonora Lichnowski (1795-1873), born countess Zichy : Contribution to aristocratic dining culture in the first half of the 19th century
Authors
KOZÁK, Petr (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)
Edition
Prameny a studie, Národní zemědělské muzeum, 2019, 0862-8483
Other information
Type of outcome
Článek v odborném periodiku
Field of Study
60101 History
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
RIV identification code
RIV/47813059:19240/20:N0000025
Organization unit
Faculty of Philosophy and Science in Opava
Keywords (in Czech)
19. století; šlechta; knížata Lichnovští; hrabata Zichy; kulinární dějiny; kuchařské knihy; food studies
Keywords in English
19th century; Counts Lichnovský; Counts Zichy; culinary history; cookbooks; food studies
Links
DG18P02OVV067, research and development project.
V originále
Materiálová studie je příspěvkem k diskusi nad problematikou rukopisných kuchařských knih v rámci aristokratického prostředí první půle 19. století. Analýze byla podrobena ruko-pisná kuchařská kniha používaná dle tradice v domácnosti kněžny Eleonory Lichnovské na zámku v Hradci nad Moravicí nedaleko Opavy. V první fázi došlo k verifikaci provenienci spisu a tím i doby jeho vzniku. Následný rozbor obsahu byl doprovázen podrobným katalo-gem pokrmů zmíněných v kuchařské knize, včetně charakteristiky pracovních postupů a soupisů použitých surovin.
In English
This case study contributes to a discussion and study of hand-written cookbooks within the aristocratic environment of the first half of the nineteenth century. The subject of analysis if a hand-written cookbook that was traditionally used in the household of Countess Eleonora Lichnovská at a chateau in Hradec nad Moravicí near Opava. First of all, the manuscript was studied for authenticity of origin and thereby also dated. Subsequent analysis of its contents went hand in hand with a detailed catalogue of dishes mentioned in the cookbook, including characterisations of food preparation methods and lists of ingredients used in cooking.
Displayed: 8/11/2024 02:25