J
		
		2019
			
	    
Kuchařská kniha kněžny Eleonory Lichnovské (1795-1873), rozené hraběnky Zichy : Příspěvek ke kultuře stravování šlechty v 1. polovině 19. století
	    KOZÁK, Petr
	
	
	
	    
	
     
 
	
	Základní údaje
	
		Originální název
		Kuchařská kniha kněžny Eleonory Lichnovské (1795-1873), rozené hraběnky Zichy : Příspěvek ke kultuře stravování šlechty v 1. polovině 19. století
	 
	
		Název česky
		Kuchařská kniha kněžny Eleonory Lichnovské (1795-1873), rozené hraběnky Zichy : Příspěvek ke kultuře stravování šlechty v 1. polovině 19. století
	 
		
			Název anglicky
			The cookbook of countess Eleonora Lichnowski (1795-1873), born countess Zichy : Contribution to aristocratic dining culture in the first half of the 19th century
		 
			
				Vydání
				 Prameny a studie, Národní zemědělské muzeum, 2019, 0862-8483
			 
		
Další údaje
		
	
		
			Typ výsledku
			Článek v odborném periodiku
		 
	
		
	
		
			Stát vydavatele
			Česká republika
		 
	
		
			Utajení
			není předmětem státního či obchodního tajemství
		 
	
			
		
		
			Kód RIV
			RIV/47813059:19240/20:N0000025
		 
	
			
				Organizační jednotka
				Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
			 
		
		
			Klíčová slova česky
			19. století; šlechta; knížata Lichnovští; hrabata Zichy; kulinární dějiny; kuchařské knihy; food studies
		 
		
			Klíčová slova anglicky
			19th century; Counts Lichnovský; Counts Zichy; culinary history; cookbooks; food studies
		 
				Návaznosti
				DG18P02OVV067, projekt VaV. 
			 
			
			
				
					V originále
					Materiálová studie je příspěvkem k diskusi nad problematikou rukopisných kuchařských knih v rámci aristokratického prostředí první půle 19. století. Analýze byla podrobena ruko-pisná kuchařská kniha používaná dle tradice v domácnosti kněžny Eleonory Lichnovské na zámku v Hradci nad Moravicí nedaleko Opavy. V první fázi došlo k verifikaci provenienci spisu a tím i doby jeho vzniku. Následný rozbor obsahu byl doprovázen podrobným katalo-gem pokrmů zmíněných v kuchařské knize, včetně charakteristiky pracovních postupů a soupisů použitých surovin.
				 
				
					Anglicky
					This case study contributes to a discussion and study of hand-written cookbooks within the aristocratic environment of the first half of the nineteenth century. The subject of analysis if a hand-written cookbook that was traditionally used in the household of Countess Eleonora Lichnovská at a chateau in Hradec nad Moravicí near Opava. First of all, the manuscript was studied for authenticity of origin and thereby also dated. Subsequent analysis of its contents went hand in hand with a detailed catalogue of dishes mentioned in the cookbook, including characterisations of food preparation methods and lists of ingredients used in cooking.
				  
				Zobrazeno: 31. 10. 2025 10:11