J 2020

Moravský koláč i maminčin Mehlspeis : Pohled do kuchyně historika a archiváře Václava Hauera (1860-1942) a jeho ženy Růženy rozené Seidlové (1867-1942)

KOZÁK, Petr

Základní údaje

Originální název

Moravský koláč i maminčin Mehlspeis : Pohled do kuchyně historika a archiváře Václava Hauera (1860-1942) a jeho ženy Růženy rozené Seidlové (1867-1942)

Název anglicky

Moravian Pie and Mother´s Mehlspeis : Sight in Kitchen of Historian and Archivist Václav Hauer (1860-1942) and his Wife Růžena Née Seidl (1867-1942)

Autoři

KOZÁK, Petr (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

Slezský sborník, 2020, 0037-6833

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

60101 History

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Kód RIV

RIV/47813059:19240/20:A0000796

Organizační jednotka

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě

Klíčová slova česky

food history; Václav Hauer; gastronacionalismus; měšťanstvo; kulinární předpisy; sociální dějiny; Opava

Klíčová slova anglicky

food history; Václav Hauer; gastronationalism; bourgeoisie; culinary regulations; social history; Opava

Štítky

Příznaky

Recenzováno

Návaznosti

DG18P02OVV067, projekt VaV.
Změněno: 13. 2. 2021 13:22, doc. Mgr. Petr Kozák, Ph.D.

Anotace

V originále

Jádrem předkládané materiálové studie je rozbor rukopisného souboru kuchařských receptů užívaných v domácnosti Václava Hauera, dlouholetého (1888–1926) profesora na českém gymnáziu v Opavě a neúnavného organizátora českého národního života na širším Opavsku, a jeho manželky Růženy Hauerové rozené Seidlové. Analyzována byla paleta surovin, vý-sledných produktů, ale např. též proměny technologie přípravy jídel, k níž docházelo vlivem změn v potravinářství, dopravě i na poli mezinárodního obchodu. Specifickou problematiku reprezentovala rovněž jazyková stránka dochovaných textů. Vedle vlastní analýzy je součás-tí studie rovněž standardní vědecká edice analyzovaného pramene.

Anglicky

The core of the presented material study is formed by an analysis of a manuscript set of culinary recipes used in the household of Václav Hauer, a long-term (1888–1926) professor at the Czech grammar school in Opava and a tireless organizer of Czech national life in the wider Opava region, and his wife Růžena Hauerová née Seidlová. The range of raw materials, final products, but also, for example, changes in food preparation technology, which occurred due to changes in the food industry, transport and in the field of international trade, were analyzed. A specific issue was also represented by the language aspect of the preserved texts. In addition to the analysis itself, the study also includes a standard scientific edition of the analyzed source.