2020
			
	    
	
	
    Moravský koláč i maminčin Mehlspeis : Pohled do kuchyně historika a archiváře Václava Hauera (1860-1942) a jeho ženy Růženy rozené Seidlové (1867-1942)
KOZÁK, PetrBasic information
Original name
Moravský koláč i maminčin Mehlspeis : Pohled do kuchyně historika a archiváře Václava Hauera (1860-1942) a jeho ženy Růženy rozené Seidlové (1867-1942)
	Name (in English)
Moravian Pie and Mother´s Mehlspeis : Sight in Kitchen of Historian and Archivist Václav Hauer (1860-1942) and his Wife Růžena Née Seidl (1867-1942)
		Authors
KOZÁK, Petr (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)
			Edition
 Slezský sborník, 2020, 0037-6833
			Other information
Language
Czech
		Type of outcome
Article in a journal
		Field of Study
60101 History
		Country of publisher
Czech Republic
		Confidentiality degree
is not subject to a state or trade secret
		References:
RIV identification code
RIV/47813059:19240/20:A0000796
		Organization unit
Faculty of Philosophy and Science in Opava
			Keywords (in Czech)
food history; Václav Hauer; gastronacionalismus; měšťanstvo; kulinární předpisy; sociální dějiny; Opava
		Keywords in English
food history; Václav Hauer; gastronationalism; bourgeoisie; culinary regulations; social history; Opava
		Tags
Tags
Reviewed
		Links
DG18P02OVV067, research and development project. 
			
				
				Changed: 13/2/2021 13:22, doc. Mgr. Petr Kozák, Ph.D.
				
		In the original language
Jádrem předkládané materiálové studie je rozbor rukopisného souboru kuchařských receptů užívaných v domácnosti Václava Hauera, dlouholetého (1888–1926) profesora na českém gymnáziu v Opavě a neúnavného organizátora českého národního života na širším Opavsku, a jeho manželky Růženy Hauerové rozené Seidlové. Analyzována byla paleta surovin, vý-sledných produktů, ale např. též proměny technologie přípravy jídel, k níž docházelo vlivem změn v potravinářství, dopravě i na poli mezinárodního obchodu. Specifickou problematiku reprezentovala rovněž jazyková stránka dochovaných textů. Vedle vlastní analýzy je součás-tí studie rovněž standardní vědecká edice analyzovaného pramene.
				In English
The core of the presented material study is formed by an analysis of a manuscript set of culinary recipes used in the household of Václav Hauer, a long-term (1888–1926) professor at the Czech grammar school in Opava and a tireless organizer of Czech national life in the wider Opava region, and his wife Růžena Hauerová née Seidlová. The range of raw materials, final products, but also, for example, changes in food preparation technology, which occurred due to changes in the food industry, transport and in the field of international trade, were analyzed. A specific issue was also represented by the language aspect of the preserved texts. In addition to the analysis itself, the study also includes a standard scientific edition of the analyzed source.