J 2020

Moravský koláč i maminčin Mehlspeis : Pohled do kuchyně historika a archiváře Václava Hauera (1860-1942) a jeho ženy Růženy rozené Seidlové (1867-1942)

KOZÁK, Petr

Basic information

Original name

Moravský koláč i maminčin Mehlspeis : Pohled do kuchyně historika a archiváře Václava Hauera (1860-1942) a jeho ženy Růženy rozené Seidlové (1867-1942)

Name (in English)

Moravian Pie and Mother´s Mehlspeis : Sight in Kitchen of Historian and Archivist Václav Hauer (1860-1942) and his Wife Růžena Née Seidl (1867-1942)

Authors

KOZÁK, Petr (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)

Edition

Slezský sborník, 2020, 0037-6833

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Článek v odborném periodiku

Field of Study

60101 History

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

References:

RIV identification code

RIV/47813059:19240/20:A0000796

Organization unit

Faculty of Philosophy and Science in Opava

Keywords (in Czech)

food history; Václav Hauer; gastronacionalismus; měšťanstvo; kulinární předpisy; sociální dějiny; Opava

Keywords in English

food history; Václav Hauer; gastronationalism; bourgeoisie; culinary regulations; social history; Opava

Tags

Tags

Reviewed

Links

DG18P02OVV067, research and development project.
Změněno: 13/2/2021 13:22, doc. Mgr. Petr Kozák, Ph.D.

Abstract

V originále

Jádrem předkládané materiálové studie je rozbor rukopisného souboru kuchařských receptů užívaných v domácnosti Václava Hauera, dlouholetého (1888–1926) profesora na českém gymnáziu v Opavě a neúnavného organizátora českého národního života na širším Opavsku, a jeho manželky Růženy Hauerové rozené Seidlové. Analyzována byla paleta surovin, vý-sledných produktů, ale např. též proměny technologie přípravy jídel, k níž docházelo vlivem změn v potravinářství, dopravě i na poli mezinárodního obchodu. Specifickou problematiku reprezentovala rovněž jazyková stránka dochovaných textů. Vedle vlastní analýzy je součás-tí studie rovněž standardní vědecká edice analyzovaného pramene.

In English

The core of the presented material study is formed by an analysis of a manuscript set of culinary recipes used in the household of Václav Hauer, a long-term (1888–1926) professor at the Czech grammar school in Opava and a tireless organizer of Czech national life in the wider Opava region, and his wife Růžena Hauerová née Seidlová. The range of raw materials, final products, but also, for example, changes in food preparation technology, which occurred due to changes in the food industry, transport and in the field of international trade, were analyzed. A specific issue was also represented by the language aspect of the preserved texts. In addition to the analysis itself, the study also includes a standard scientific edition of the analyzed source.