ZAPLETALOVÁ, Šárka. Management inovací: Distanční studijní opora. Karviná: Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Slezská univerzita v Opavě, 2016.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Management inovací: Distanční studijní opora
Autoři ZAPLETALOVÁ, Šárka.
Vydání Karviná, 2016.
Nakladatel Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Slezská univerzita v Opavě
Další údaje
Typ výsledku Učebnice
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Klíčová slova česky Inovace; invence; inovační management; inovační systémy; inovační sítě; inovační strategie; plánování inovací; implementace inovací; komercionalizace inovací; difúze inovací; otevřená inovace; uzavřená inovace; model podnikání; inovační proces; inovační teorie; měření inovací; inovační výkonnost; inovační schopnost; inovační potenciál; správa inovací; corporate governance
Změnil Změnil: Ing. Robert Kempný, učo 19500. Změněno: 15. 2. 2021 20:16.
Anotace

Inovace jsou chápány jako nové myšlenky a nápady kvalitativního charakteru, jejichž realizace umožní posílit konkurenceschopnosti podniku na trhu a posílení konkurenční výhody. Jedná se o radikální změny, které jsou postaveny na kreativním myšlení a mohou zasahovat do různých oblastí podniku. Studijní opora inovační management si klade za cíl popsat a specifikovat problematiku řízení inovací v celé jeho celistvosti a komplexnosti.

Studijní text je rozčleněn do devíti kapitol, kde každá kapitola představuje určitý tematický celek. První kapitola vymezuje základní pojmy a souvislosti spojené s inovacemi a inovačními teoriemi. Druhá kapitola se zabývá problematikou inovačního procesu, jeho modely a částmi. Třetí kapitola řeší problematiku plánování a řízení inovací, včetně inovační strategie, procesu implementace inovace a komercionalizace inovací. Čtvrtá kapitola uvádí hlavní metody a přístupy k měření inovační výkonnosti a schopnosti. Pátá kapitola se zabývá vybranými metodami a přístupy využívanými v managementu inovací. Šestá kapitola vymezuje přístupy uzavřené inovace a otevřené inovace. Sedmá kapitola se zabývá správou inovací v rámci správy společností. Osmá kapitola pohlíží na inovace jako na faktor konkurenceschopnosti podniku. A poslední kapitola se zabývá problematikou inovačních systémů na národní, regionální a odvětvové úrovni.

VytisknoutZobrazeno: 18. 4. 2024 17:43