J 2020

Paměť, oživená minulost a zážitkové eventy. Na okraj interdisciplinarity a specifických informačních zdrojů probíhajícího výzkumu kulinárního dědictví českých zemí s přihlédnutím k Hlučínsku

DLUHOŠOVÁ, Radmila, Irena KORBELÁŘOVÁ and Rudolf ŽÁČEK

Basic information

Original name

Paměť, oživená minulost a zážitkové eventy. Na okraj interdisciplinarity a specifických informačních zdrojů probíhajícího výzkumu kulinárního dědictví českých zemí s přihlédnutím k Hlučínsku

Name in Czech

Paměť, oživená minulost a zážitkové eventy. Na okraj interdisciplinarity a specifických informačních zdrojů probíhajícího výzkumu kulinárního dědictví českých zemí s přihlédnutím k Hlučínsku

Name (in English)

Memory, revived past and experience events: In the margin of interdisciplinarity and specific information sources of the ongoing research on the culinary heritage of Czech Lands and the Hlučín region

Authors

DLUHOŠOVÁ, Radmila (203 Czech Republic, belonging to the institution), Irena KORBELÁŘOVÁ (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) and Rudolf ŽÁČEK (203 Czech Republic, belonging to the institution)

Edition

Acta historica Universitatis Silesiane Opaviensis, Opava, Ústav historických věd, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě, 2020, 1803-411X

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Článek v odborném periodiku

Field of Study

60101 History

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

References:

RIV identification code

RIV/47813059:19240/20:A0000797

Organization unit

Faculty of Philosophy and Science in Opava

Keywords (in Czech)

Hlučínsko; stravování; historie; sociologie; kulinární historie; kulturní dědictví

Keywords in English

Hlučín region; diet; history; sociology; culinary history; cultural heritage

Tags

International impact, Reviewed

Links

DG18P02OVV067, research and development project.
Změněno: 1/3/2021 23:18, PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D.

Abstract

V originále

Článek je věnován problematice kulinární historie, prezentuje metody a dílčí výsledky interdisciplinárního výzkumu historie stravování. Představuje problémy spojené s identifikací pokrmů a nápojů, které mohou být vnímány jako kulturní dědictví regionu na příkladu Hlučínska.

In English

The paper deals with the culinary history issues, presents methods and partial results of interdisciplinary research into the history of diet. It presents the problems connected with identification of dishes and drinks that may be perceived as cultural heritage of a particular region on the example of the Hlučín region.