C 2020

Moučné knedlíky v kuchařských knihách a receptářích slezské provenience 19. a počátku 20. století, aneb existoval slezský knedlík?

KORBELÁŘOVÁ, Irena and Rudolf ŽÁČEK

Basic information

Original name

Moučné knedlíky v kuchařských knihách a receptářích slezské provenience 19. a počátku 20. století, aneb existoval slezský knedlík?

Name in Czech

Moučné knedlíky v kuchařských knihách a receptářích slezské provenience 19. a počátku 20. století, aneb existoval slezský knedlík?

Name (in English)

Flour Duplings in the 19th and the Early 20th Century Cookery and Recipc Books of Sliesian Provenance or Did a Silesian dumpling Exist?

Authors

KORBELÁŘOVÁ, Irena (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) and Rudolf ŽÁČEK (203 Czech Republic, belonging to the institution)

Edition

1. vyd. Kraków, Głodnemu chleb na myśli. O znaczeniu politycznym, gospodarczym, społecznym i kulturowym zboża na ziemiach polskich ze szczególnym uwzględnieniem Dolnego Śląska, p. 293-315, 23 pp. 2020

Publisher

Księgarnia Akademicka

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Kapitola resp. kapitoly v odborné knize

Field of Study

60101 History

Country of publisher

Poland

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

Publication form

printed version "print"

References:

RIV identification code

RIV/47813059:19240/20:A0000798

Organization unit

Faculty of Philosophy and Science in Opava

ISBN

978-83-8138-325-7

Keywords (in Czech)

Slezsko; kulinářská kultura; gastronomie; kuchařská kniha; obilná mouka; 19. a 20. století

Keywords in English

Silesia; culinary culture; gastronomy; cookery book; cereal flour; 19th and 20th century

Tags

International impact, Reviewed

Links

DG18P02OVV067, research and development project.
Změněno: 24/2/2021 14:36, Mgr. Jorga Kunčíková

Abstract

V originále

Příspěvek se zaměřuje na knedlíky z mouky jako fenomén české národní a středoevropské kuchyně a jeho pozice v kulinárních dějinách Slezska jak ji prezentují kuchařských knih slezské provenience 19. a 20. století. Identifikován byl specifický druh slezský knedlík jako zapomenuté kulinární dědictví.

In English

The paper focuses on flour dumplings as a phenomenon of Czech national and Central European cuisine and its position in the culinary history of Silesia as presented in cookbooks of Silesian provenance of the 19th and 20th centuries. A specific species of Silesian dumpling was identified as a forgotten culinary heritage.