Detailed Information on Publication Record
2020
Moučné knedlíky v kuchařských knihách a receptářích slezské provenience 19. a počátku 20. století, aneb existoval slezský knedlík?
KORBELÁŘOVÁ, Irena and Rudolf ŽÁČEKBasic information
Original name
Moučné knedlíky v kuchařských knihách a receptářích slezské provenience 19. a počátku 20. století, aneb existoval slezský knedlík?
Name in Czech
Moučné knedlíky v kuchařských knihách a receptářích slezské provenience 19. a počátku 20. století, aneb existoval slezský knedlík?
Name (in English)
Flour Duplings in the 19th and the Early 20th Century Cookery and Recipc Books of Sliesian Provenance or Did a Silesian dumpling Exist?
Authors
KORBELÁŘOVÁ, Irena (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) and Rudolf ŽÁČEK (203 Czech Republic, belonging to the institution)
Edition
1. vyd. Kraków, Głodnemu chleb na myśli. O znaczeniu politycznym, gospodarczym, społecznym i kulturowym zboża na ziemiach polskich ze szczególnym uwzględnieniem Dolnego Śląska, p. 293-315, 23 pp. 2020
Publisher
Księgarnia Akademicka
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Field of Study
60101 History
Country of publisher
Poland
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
Publication form
printed version "print"
References:
RIV identification code
RIV/47813059:19240/20:A0000798
Organization unit
Faculty of Philosophy and Science in Opava
ISBN
978-83-8138-325-7
Keywords (in Czech)
Slezsko; kulinářská kultura; gastronomie; kuchařská kniha; obilná mouka; 19. a 20. století
Keywords in English
Silesia; culinary culture; gastronomy; cookery book; cereal flour; 19th and 20th century
Tags
International impact, Reviewed
Links
DG18P02OVV067, research and development project.
Změněno: 24/2/2021 14:36, Mgr. Jorga Kunčíková
V originále
Příspěvek se zaměřuje na knedlíky z mouky jako fenomén české národní a středoevropské kuchyně a jeho pozice v kulinárních dějinách Slezska jak ji prezentují kuchařských knih slezské provenience 19. a 20. století. Identifikován byl specifický druh slezský knedlík jako zapomenuté kulinární dědictví.
In English
The paper focuses on flour dumplings as a phenomenon of Czech national and Central European cuisine and its position in the culinary history of Silesia as presented in cookbooks of Silesian provenance of the 19th and 20th centuries. A specific species of Silesian dumpling was identified as a forgotten culinary heritage.