2020
Paměť chuti. Receptáře a kuchařské knihy jako specifické prameny pro poznání kulinární kultury a kulinárního dědictví českých zemí
KORBELÁŘOVÁ, Irena, Radmila DLUHOŠOVÁ a Jitka SOBOTKOVÁZákladní údaje
Originální název
Paměť chuti. Receptáře a kuchařské knihy jako specifické prameny pro poznání kulinární kultury a kulinárního dědictví českých zemí
Název česky
Paměť chuti. Receptáře a kuchařské knihy jako specifické prameny pro poznání kulinární kultury a kulinárního dědictví českých zemí
Název anglicky
Taste memory. Recipes and cookbooks as specific sources for understanding the culinary culture and culinary heritage of the Czech lands
Autoři
KORBELÁŘOVÁ, Irena (203 Česká republika, garant, domácí), Radmila DLUHOŠOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Jitka SOBOTKOVÁ (203 Česká republika)
Vydání
1. vyd. Opava, 602 s. 2020
Nakladatel
Slezská univerzita v Opavě
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Odborná kniha
Obor
60101 History
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání
tištěná verze "print"
Odkazy
Kód RIV
RIV/47813059:19240/20:N0000016
Organizační jednotka
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
ISBN
978-80-7510-439-7
Klíčová slova česky
Historie; kulinární kultura; kulinární dědictví; kuchařské knihy; české země; střední Evropa; monografie
Klíčová slova anglicky
History; culinary culture; culinary heritage; cookbooks; Czech lands; Central Europe; monographs
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Návaznosti
DG18P02OVV067, projekt VaV.
Změněno: 27. 5. 2024 09:07, prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr.
V originále
Kniha věnuje pozornost kuchařským knihám v kulturních dějinách českých zemí. Představuje je jako specifické prameny kulturního dědictví, které obsahují zásadní informace k vývoji stravování a kulinárního dědictví. Zahrnuje tištění i rukopisné kuchařské knihy z 13. až 20. století.
Anglicky
The book pays attention to cookbooks in the cultural history of the Czech lands. It presents them as specific sources of cultural heritage, which contain essential information on the development of food and culinary heritage. It includes printing and manuscript cookbooks from the 13th to the 20th century.