B 2020

Paměť chuti. Receptáře a kuchařské knihy jako specifické prameny pro poznání kulinární kultury a kulinárního dědictví českých zemí

KORBELÁŘOVÁ, Irena, Radmila DLUHOŠOVÁ and Jitka SOBOTKOVÁ

Basic information

Original name

Paměť chuti. Receptáře a kuchařské knihy jako specifické prameny pro poznání kulinární kultury a kulinárního dědictví českých zemí

Name in Czech

Paměť chuti. Receptáře a kuchařské knihy jako specifické prameny pro poznání kulinární kultury a kulinárního dědictví českých zemí

Name (in English)

Taste memory. Recipes and cookbooks as specific sources for understanding the culinary culture and culinary heritage of the Czech lands

Authors

KORBELÁŘOVÁ, Irena (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution), Radmila DLUHOŠOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Jitka SOBOTKOVÁ (203 Czech Republic)

Edition

1. vyd. Opava, 602 pp. 2020

Publisher

Slezská univerzita v Opavě

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Odborná kniha

Field of Study

60101 History

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

Publication form

printed version "print"

References:

RIV identification code

RIV/47813059:19240/20:N0000016

Organization unit

Faculty of Philosophy and Science in Opava

ISBN

978-80-7510-439-7

Keywords (in Czech)

Historie; kulinární kultura; kulinární dědictví; kuchařské knihy; české země; střední Evropa; monografie

Keywords in English

History; culinary culture; culinary heritage; cookbooks; Czech lands; Central Europe; monographs

Tags

International impact, Reviewed

Links

DG18P02OVV067, research and development project.
Změněno: 27/5/2024 09:07, prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr.

Abstract

V originále

Kniha věnuje pozornost kuchařským knihám v kulturních dějinách českých zemí. Představuje je jako specifické prameny kulturního dědictví, které obsahují zásadní informace k vývoji stravování a kulinárního dědictví. Zahrnuje tištění i rukopisné kuchařské knihy z 13. až 20. století.

In English

The book pays attention to cookbooks in the cultural history of the Czech lands. It presents them as specific sources of cultural heritage, which contain essential information on the development of food and culinary heritage. It includes printing and manuscript cookbooks from the 13th to the 20th century.