D
2020
Dopady COVID-19 na ekonomickou a sociální udržitelnost podniků v cestovním ruchu
STUCHLÍKOVÁ, Jana
Basic information
Original name
Dopady COVID-19 na ekonomickou a sociální udržitelnost podniků v cestovním ruchu
Name in Czech
Dopady COVID-19 na ekonomickou a sociální udržitelnost podniků v cestovním ruchu
Name (in English)
THE IMPACTS OF COVID-19 ON THE ECONOMIC AND SOCIAL SUSTAINABILITY OF TOURISM ENTERPRISES
Edition
Bratislava, 21. Mezinárodní konference Medzinárodné vzťahy 2020: Aktuálne otázky svetovej ekonomiky a politiky, p. 645-654, 10 pp. 2020
Publisher
Ekonomická univerzita v Bratislave, Fakulta medzinárodných vzťahov
Other information
Type of outcome
Stať ve sborníku
Field of Study
50902 Social sciences, interdisciplinary
Country of publisher
Slovakia
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
Publication form
storage medium (CD, DVD, flash disk)
RIV identification code
RIV/47813059:19240/20:A0000728
Organization unit
Faculty of Philosophy and Science in Opava
Keywords (in Czech)
Podniky cestovního ruchu; ekonomická a sociální udržitelnost; koronavirus; pracovníci stravovacích a ubytovacích zařízení
Keywords in English
Tourism enterprises; economic and social sustainability; coronavirus; workers of catering and accommodation facilities
V originále
Celkový dopad COVID-19 na podniky cestovního ruchu a potažmo na další navazující odvětví je negativní, avšak v souvislosti s udržitelným cestovním ruchem má i svá pozitiva. Cílem příspěvku je zmapovat vliv koronaviru na ekonomickou a sociální udržitelnost podniků cestovního ruchu v České republice, primárně na provozovatele podniků poskytujících ubytovací a stravovací služby, potažmo pak na jejich pracovníky. Využita byla především sekundární data získaná z veřejně dostupných zdrojů a komparační analýza, ze kterých vyplynulo, že dopady na cestovní ruch jsou natolik zásadní, že pokud se má situace přiblížit stavu před pandemií, bude to nejdříve za dva až tři roky. Důležité je rovněž zjištění, že se značně mění chování klientů, výrobců i poskytovatelů služeb.
In English
The overall impact of COVID-19 on tourism enterprises and thus on other related sectors is negative, but it also has its positives in connection with sustainable tourism. The aim of the paper is to map the impact of coronavirus on the economic and social sustainability of tourism enterprises in the Czech Republic, primarily on the operators of enterprises providing accommodation and catering services, and then on their employees. In particular, secondary data obtained from publicly available sources and a comparative analysis were used, which showed that the impacts on tourism are so significant that if the situation should approach the state before the pandemic, it will take at least two to three years. It is also important to note that the behavior of clients, manufacturers and service providers is changing significantly.
Displayed: 27/12/2024 00:20