B 2020

Jídlo není jenom „něco k jídlu“. Tradiční stravování a pokrmy jako součást regionální a národní identity ve vědomí a paměti současné společnosti.

JANÁK, Dušan, Irena KORBELÁŘOVÁ, Miroslav PAULÍČEK, Andrea PREISSOVÁ KREJČÍ, Rudolf ŽÁČEK et. al.

Basic information

Original name

Jídlo není jenom „něco k jídlu“. Tradiční stravování a pokrmy jako součást regionální a národní identity ve vědomí a paměti současné společnosti.

Name in Czech

Jídlo není jenom „něco k jídlu“. Tradiční stravování a pokrmy jako součást regionální a národní identity ve vědomí a paměti současné společnosti.

Name (in English)

Food is not just "something to eat". Traditional meals and dishes as part of regional and national identity in the consciousness and memory of contemporary society.

Authors

JANÁK, Dušan (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution), Irena KORBELÁŘOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution), Miroslav PAULÍČEK (203 Czech Republic, belonging to the institution), Andrea PREISSOVÁ KREJČÍ (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Rudolf ŽÁČEK (203 Czech Republic)

Edition

1. vyd. Opava, 286 pp. 2020

Publisher

Slezská univerzita v Opavě

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Odborná kniha

Field of Study

50401 Sociology

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

Publication form

printed version "print"

References:

RIV identification code

RIV/47813059:19240/20:N0000017

Organization unit

Faculty of Philosophy and Science in Opava

ISBN

978-80-7510-428-1

Keywords (in Czech)

sociologie jídla; historická sociologie; jídlo, kulinární dědictví; empirický výzkum; monografie

Keywords in English

sociology of food; historical sociology; food; culinary heritage; empirical research; monographs

Tags

International impact, Reviewed

Links

DG18P02OVV067, research and development project.
Změněno: 5/3/2021 08:11, prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr.

Abstract

V originále

Kniha se zabývá tradičním stravováním z perspektivy sociologie sociálních identit, především identity regionální a národní. Těžiště publikace spočívá ve shrnutí výsledků empirického výzkumu realizovaného ve třech vybraných regionech českých zemí. Ve Slezsku na Hlučínsku, na Moravě na Slovácku, v Čechách v Podkrkonoší. Doplněn je exkurz do stravování krajanské komunity v Chorvatsku.

In English

The book deals with traditional food and eating habits from the perspective of sociology of social identities, especially regional and national one. The focus of the publication lies in a presentation of the results of empirical research carried out in three selected regions of the Czech lands: Hlučín Region in Silesia, Moravian Slovakia in Moravia and Giant Mountains Region in Bohemia. An excursion into catering for the expatriate community in Croatia is added.