Informační systém SU
JANÁK, Dušan, Irena KORBELÁŘOVÁ, Miroslav PAULÍČEK, Andrea PREISSOVÁ KREJČÍ a Rudolf ŽÁČEK. Jídlo není jenom „něco k jídlu“. Tradiční stravování a pokrmy jako součást regionální a národní identity ve vědomí a paměti současné společnosti. 1. vyd. Opava: Slezská univerzita v Opavě. 286 s. ISBN 978-80-7510-428-1. 2020.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Jídlo není jenom „něco k jídlu“. Tradiční stravování a pokrmy jako součást regionální a národní identity ve vědomí a paměti současné společnosti.
Název česky Jídlo není jenom „něco k jídlu“. Tradiční stravování a pokrmy jako součást regionální a národní identity ve vědomí a paměti současné společnosti.
Název anglicky Food is not just "something to eat". Traditional meals and dishes as part of regional and national identity in the consciousness and memory of contemporary society.
Autoři JANÁK, Dušan (203 Česká republika, garant, domácí), Irena KORBELÁŘOVÁ (203 Česká republika, domácí), Miroslav PAULÍČEK (203 Česká republika, domácí), Andrea PREISSOVÁ KREJČÍ (203 Česká republika, domácí) a Rudolf ŽÁČEK (203 Česká republika).
Vydání 1. vyd. Opava, 286 s. 2020.
Nakladatel Slezská univerzita v Opavě
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 50401 Sociology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW URL
Kód RIV RIV/47813059:19240/20:N0000017
Organizační jednotka Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
ISBN 978-80-7510-428-1
Klíčová slova česky sociologie jídla; historická sociologie; jídlo, kulinární dědictví; empirický výzkum; monografie
Klíčová slova anglicky sociology of food; historical sociology; food; culinary heritage; empirical research; monographs
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Návaznosti DG18P02OVV067, projekt VaV.
Změnil Změnila: prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr., učo 49112. Změněno: 5. 3. 2021 08:11.
Anotace
Kniha se zabývá tradičním stravováním z perspektivy sociologie sociálních identit, především identity regionální a národní. Těžiště publikace spočívá ve shrnutí výsledků empirického výzkumu realizovaného ve třech vybraných regionech českých zemí. Ve Slezsku na Hlučínsku, na Moravě na Slovácku, v Čechách v Podkrkonoší. Doplněn je exkurz do stravování krajanské komunity v Chorvatsku.
Anotace anglicky
The book deals with traditional food and eating habits from the perspective of sociology of social identities, especially regional and national one. The focus of the publication lies in a presentation of the results of empirical research carried out in three selected regions of the Czech lands: Hlučín Region in Silesia, Moravian Slovakia in Moravia and Giant Mountains Region in Bohemia. An excursion into catering for the expatriate community in Croatia is added.
Zobrazeno: 19. 4. 2024 00:33