B
2020
Jídlo není jenom „něco k jídlu“. Tradiční stravování a pokrmy jako součást regionální a národní identity ve vědomí a paměti současné společnosti.
JANÁK, Dušan, Irena KORBELÁŘOVÁ, Miroslav PAULÍČEK, Andrea PREISSOVÁ KREJČÍ, Rudolf ŽÁČEK et. al.
Basic information
Original name
Jídlo není jenom „něco k jídlu“. Tradiční stravování a pokrmy jako součást regionální a národní identity ve vědomí a paměti současné společnosti.
Name in Czech
Jídlo není jenom „něco k jídlu“. Tradiční stravování a pokrmy jako součást regionální a národní identity ve vědomí a paměti současné společnosti.
Name (in English)
Food is not just "something to eat". Traditional meals and dishes as part of regional and national identity in the consciousness and memory of contemporary society.
Authors
JANÁK, Dušan (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution),
Irena KORBELÁŘOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution), Miroslav PAULÍČEK (203 Czech Republic, belonging to the institution),
Andrea PREISSOVÁ KREJČÍ (203 Czech Republic, belonging to the institution) and
Rudolf ŽÁČEK (203 Czech Republic)
Edition
1. vyd. Opava, 286 pp. 2020
Publisher
Slezská univerzita v Opavě
Other information
Type of outcome
Odborná kniha
Field of Study
50401 Sociology
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
Publication form
printed version "print"
RIV identification code
RIV/47813059:19240/20:N0000017
Organization unit
Faculty of Philosophy and Science in Opava
Keywords (in Czech)
sociologie jídla; historická sociologie; jídlo, kulinární dědictví; empirický výzkum; monografie
Keywords in English
sociology of food; historical sociology; food; culinary heritage; empirical research; monographs
Tags
International impact, Reviewed
Links
DG18P02OVV067, research and development project.
V originále
Kniha se zabývá tradičním stravováním z perspektivy sociologie sociálních identit, především identity regionální a národní. Těžiště publikace spočívá ve shrnutí výsledků empirického výzkumu realizovaného ve třech vybraných regionech českých zemí. Ve Slezsku na Hlučínsku, na Moravě na Slovácku, v Čechách v Podkrkonoší. Doplněn je exkurz do stravování krajanské komunity v Chorvatsku.
In English
The book deals with traditional food and eating habits from the perspective of sociology of social identities, especially regional and national one. The focus of the publication lies in a presentation of the results of empirical research carried out in three selected regions of the Czech lands: Hlučín Region in Silesia, Moravian Slovakia in Moravia and Giant Mountains Region in Bohemia. An excursion into catering for the expatriate community in Croatia is added.
Displayed: 22/11/2024 21:50