BOTLÍK, Josef. Informační a internetové technologie: Distanční studijní text. Karviná: Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Slezská univerzita v Opavě, 2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Informační a internetové technologie: Distanční studijní text
Autoři BOTLÍK, Josef.
Vydání Karviná, 2021.
Nakladatel Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Slezská univerzita v Opavě
Další údaje
Typ výsledku Učebnice
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Klíčová slova česky Architektura počítačů; mobilní ICT; komunikace; sítě; internetové technologie; služby Internetu; WWW; HTML; XML
Změnil Změnil: Ing. Robert Kempný, učo 19500. Změněno: 25. 3. 2021 10:23.
Anotace

Cílem studijní opory je průřezově seznámit studenty s informačními a komunikačními technologiemi se zaměření na služby Internetu. Studenti se v úvodu seznámí s architekturou počítačů, současným rozdělením počítačového trhu. CISC a RISC architekturou, základní koncept hardware si objasní pomocí Von Neumannovo schématu a Harvardské architektury. Dále se seznámí se standardy současných PC založených na modularitě, nechybí náznak vývojových tendencí a trendů, srovnání platforem a OS, vývoj, trendy. Aktuální nabídka a parametry počítačových komponentů, procesory, paměti, periferie, rozhraní, zobrazovací hardware, vývoj hardware. Studenti se stručně seznámí s principy skalárních počítačů, superskalárních počítačů či kvantového počítače a s trendy v segmentu superpočítačů.

Dále je obsahem výukového materiálu úvod do problematiky mobilních informačních technologií, seznámení s problematikou OS pro tablety, PDA či mobilní telefony na platformě Android a Windows,.

V oblasti komunikací a sítí jsou v tomto studijním materiálu vysvětleny základy sítí, síťový a komunikační hardware, bezdrátové technologie a platformy, vývojové trendy v oblasti komunikací IT, IoT, IoE, IoX. Dále se studenti seznámí se základy internetových technologií a službami Internetu. Ve skriptech najdou studenti úvod do komunikaci v síti, seznámí se s protokoly, ISO OSI modelem a TCP/IP protokolem se zaměřením na služby Internetu plynoucí z aplikačních protokolů. Vysvětleny budou základní příkazy (ipconfig, tracert, ping, arp), služby pro přenos souborů a vzdálená správa. Studenti se rovněž seznámí s pilíři a organizací Internetu, správou a organizací domén. či bezpečností na Internetu. Dále je součástí výukového textu úvod do WebMasteringu. administrace domén, registrace domén. webhostingu a. webových technologií. Je zde seznámení s WWW serverem, publikováním www stránek na www serveru, správa a konfigurace lokálních serverů Apache a Xitami.

V souvislosti se základními technologiemi pro tvorbu WWW budou studenti seznámeni se značkovacím jazykem HTML, XML, se strukturou HTML dokumentu, základními značkami a tagy, s atributy či elementy. Studenti najdou ve skriptech i úvod do dynamiky ve www stránkách, JavaScriptu a CSS. Nechybí ani seznámení s OnLine a WYSIWYG editory.

VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 13:30