D
2021
Specifika řízení lidských zdrojů v době covidové.
STUCHLÍKOVÁ, Jana
Basic information
Original name
Specifika řízení lidských zdrojů v době covidové.
Name in Czech
Specifika řízení lidských zdrojů v době covidové.
Name (in English)
Specifics of human resources management in the covid period
Edition
9. vyd. Karviná, Mezinárodní vědecká konference – Aktuální trendy lázeňství, hotelnictví a turismu, p. 183-193, 11 pp. 2021
Publisher
Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné, Slezská univerzita v Opavě
Other information
Type of outcome
Stať ve sborníku
Field of Study
50204 Business and management
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
Publication form
electronic version available online
RIV identification code
RIV/47813059:19240/21:A0000893
Organization unit
Faculty of Philosophy and Science in Opava
Keywords (in Czech)
dopady pandemie; motivace pracovníků; podniky cestovního ruchu; řízení lidských zdrojů
Keywords in English
pandemic impacts; worker motivation; tourism companies; human resources management
Tags
International impact, Reviewed
V originále
Dlouhodobě nepříznivá situace způsobená výskytem COVID-19 zásadně ovlivnila firmy a organizace rovněž v oblasti řízení lidských zdrojů. Podniky napříč všemi odvětvími se musely rychle přizpůsobit novým podmínkám. Cílem příspěvku je stručné zmapování aktuální situace v personální oblasti, a to jak v obecné rovině, tak na příkladech podniků cestovního ruchu, zejména pak stravovacích, ubytovacích a lázeňských zařízení. Využita byla především sekundární data získaná z veřejně dostupných zdrojů. Podstatné je zjištění, že dopady pandemie nejsou v personální oblasti pouze negativní. Příspěvek obsahuje mimo jiné doporučení, jak využít dobu krize k rozvoji pracovníků a posílení jejich motivace.
In English
The long-term adverse situation caused by the occurrence of COVID-19 has fundamentally affected companies and organisations also in the field of human resources management. Businesses across all sectors had to adapt quickly to the new conditions. The aim of the contribution is to briefly map the current situation in the staff area, both in general terms and in the examples of tourism enterprises, in particular catering, accommodation and spa facilities. Secondary data obtained from publicly available sources were primarily used. The bottom line is that the impacts of a pandemic are not only negative in the personnel field. The contribution includes recommendations on how to use times of crisis to develop workers and strengthen their motivation.
Displayed: 27/12/2024 00:50