B 2021

Rybí kuchyně českých zemí. Kulturně-historické tradice a současné aspekty

KORBELÁŘOVÁ, Irena, Radmila DLUHOŠOVÁ, Jan HÁN, Jan KAŠPAR, Anna KUBÁTOVÁ et. al.

Basic information

Original name

Rybí kuchyně českých zemí. Kulturně-historické tradice a současné aspekty

Name in Czech

Rybí kuchyně českých zemí. Kulturně-historické tradice a současné aspekty

Name (in English)

Fish cuisine of the Czech lands. Cultural-historical traditions and current aspects

Authors

KORBELÁŘOVÁ, Irena (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution), Radmila DLUHOŠOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution), Jan HÁN (203 Czech Republic), Jan KAŠPAR (203 Czech Republic), Anna KUBÁTOVÁ (203 Czech Republic), Eduard LEVÝ (203 Czech Republic) and Jiří ZELENÝ (203 Czech Republic)

Edition

1. vyd. Praha, 258 pp. 2021

Publisher

powerprint Praha

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Odborná kniha

Field of Study

60101 History

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

Publication form

printed version "print"

RIV identification code

RIV/47813059:19240/21:A0000805

Organization unit

Faculty of Philosophy and Science in Opava

ISBN

978-80-7510-472-4

Keywords (in Czech)

Historie; kulinární kultura; rybí kuchyně; cestovní ruch; gastronomie; české země; střední Evropa; monografie

Keywords in English

History; culinary culture; culinary heritage; fish cuisine; tourism; gastronomy; Czech Lands; central Europe; monography

Tags

International impact, Reviewed

Links

DG18P02OVV057, research and development project.
Změněno: 27/5/2024 09:06, prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr.

Abstract

V originále

Kniha charakterizuje roli ryb a vodních živočich ve stravování obyvatel českých zemích od středověku do současnosti, představuje hlavní rysy rybí kuchyně ve světle historických pramenů, zvláště kuchařských knih, popisuje a hodnotí nabídku ryb a rybích pokrmů v gastronomii a na akcích z oblasti turismu.

In English

The book characterizes the role of fish and aquatic animals in the diet of the Czech lands from the Middle Ages to the present day, presents the main features of fish cuisine in the light of historical sources, especially cookbooks, describes and evaluates the offer of fish and fish dishes in gastronomy and tourism events.