KORBELÁŘOVÁ, Irena, Radmila DLUHOŠOVÁ, Jan HÁN, Jan KAŠPAR, Anna KUBÁTOVÁ, Eduard LEVÝ and Jiří ZELENÝ. Rybí kuchyně českých zemí. Kulturně-historické tradice a současné aspekty (Fish cuisine of the Czech lands. Cultural-historical traditions and current aspects). 1st ed. Praha: powerprint Praha, 2021, 258 pp. ISBN 978-80-7510-472-4.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Rybí kuchyně českých zemí. Kulturně-historické tradice a současné aspekty
Name in Czech Rybí kuchyně českých zemí. Kulturně-historické tradice a současné aspekty
Name (in English) Fish cuisine of the Czech lands. Cultural-historical traditions and current aspects
Authors KORBELÁŘOVÁ, Irena (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution), Radmila DLUHOŠOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution), Jan HÁN (203 Czech Republic), Jan KAŠPAR (203 Czech Republic), Anna KUBÁTOVÁ (203 Czech Republic), Eduard LEVÝ (203 Czech Republic) and Jiří ZELENÝ (203 Czech Republic).
Edition 1. vyd. Praha, 258 pp. 2021.
Publisher powerprint Praha
Other information
Original language Czech
Type of outcome Book on a specialized topic
Field of Study 60101 History
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Publication form printed version "print"
RIV identification code RIV/47813059:19240/21:A0000805
Organization unit Faculty of Philosophy and Science in Opava
ISBN 978-80-7510-472-4
Keywords (in Czech) Historie; kulinární kultura; rybí kuchyně; cestovní ruch; gastronomie; české země; střední Evropa; monografie
Keywords in English History; culinary culture; culinary heritage; fish cuisine; tourism; gastronomy; Czech Lands; central Europe; monography
Tags International impact, Reviewed
Links DG18P02OVV057, research and development project.
Changed by Changed by: prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr., učo 49112. Changed: 23/2/2022 20:17.
Abstract
Kniha charakterizuje roli ryb a vodních živočich ve stravování obyvatel českých zemích od středověku do současnosti, představuje hlavní rysy rybí kuchyně ve světle historických pramenů, zvláště kuchařských knih, popisuje a hodnotí nabídku ryb a rybích pokrmů v gastronomii a na akcích z oblasti turismu.
Abstract (in English)
The book characterizes the role of fish and aquatic animals in the diet of the Czech lands from the Middle Ages to the present day, presents the main features of fish cuisine in the light of historical sources, especially cookbooks, describes and evaluates the offer of fish and fish dishes in gastronomy and tourism events.
PrintDisplayed: 8/5/2024 13:01