J 2021

Nové ambulantní možnosti ovlivnění malnutrice chirurgem

SKOBLEJ, Tomáš and Igor SATINSKÝ

Basic information

Original name

Nové ambulantní možnosti ovlivnění malnutrice chirurgem

Name in Czech

Nové ambulantní možnosti ovlivnění malnutrice chirurgem

Name (in English)

Prescription of sipping by surgeon – the practical guide

Authors

SKOBLEJ, Tomáš (203 Czech Republic, guarantor) and Igor SATINSKÝ (203 Czech Republic, belonging to the institution)

Edition

Rozhledy v chirurgii, 2021, 0035-9351

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Článek v odborném periodiku

Field of Study

30212 Surgery

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

RIV identification code

RIV/47813059:19510/21:A0000341

Organization unit

Faculty of Public Policies in Opava

Keywords (in Czech)

chirurgický pacient – podvýživa – sipping – preskripce

Keywords in English

surgical patient – malnutrition – sipping - prescription

Tags

Reviewed
Změněno: 28/1/2022 21:52, MUDr. Igor Satinský, Ph.D.

Abstract

V originále

Malnutrice je v průběhu celého perioperačního období pro chirurgického pacienta významným negativním faktorem. Je ale ovlivnitelná a snadno detekovatelná i v ambulantních podmínkách. Od 1.5.2020 je chirurgovi dána možnost preskribovat sipping za určitých podmínek na omezenou dobu 4 týdnů. To výrazně usnadňuje cíleně ovlivnit alterovaný nutriční stav jak předoperačně, tak pooperačně. Autoři uvádějí skórovací dotazníky užívané k detekci malnutrice a vyžadované ze strany zdravotních pojišťoven. Dále jsou rozebrány podmínky preskripce i možné chyby v ambulantním předepisování sippingu.

In English

Malnutrition is a signifiant negative factor for surgical patient in the whole perioperative period. But this factor is suggestible and easy detectable even in ambulatory conditions. Since May 1, 2020, the surgeon has possibility to prescribe sipping in explicit conditions for limited period of 4 weeks. This fact strongly facilitates to affect the alternated nutritional status both preoperatively and postoperatively. The authors mention the scoring quastionnaires used for detection of malnutrition and required by health insurance companies. The conditions of prescriptions and the potential mistakes in ambulatory practice are analyzed.