2021
Nové ambulantní možnosti ovlivnění malnutrice chirurgem
SKOBLEJ, Tomáš a Igor SATINSKÝZákladní údaje
Originální název
Nové ambulantní možnosti ovlivnění malnutrice chirurgem
Název česky
Nové ambulantní možnosti ovlivnění malnutrice chirurgem
Název anglicky
Prescription of sipping by surgeon – the practical guide
Autoři
SKOBLEJ, Tomáš (203 Česká republika, garant) a Igor SATINSKÝ (203 Česká republika, domácí)
Vydání
Rozhledy v chirurgii, 2021, 0035-9351
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
30212 Surgery
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Odkazy
Kód RIV
RIV/47813059:19510/21:A0000341
Organizační jednotka
Fakulta veřejných politik v Opavě
Klíčová slova česky
chirurgický pacient – podvýživa – sipping – preskripce
Klíčová slova anglicky
surgical patient – malnutrition – sipping - prescription
Příznaky
Recenzováno
Změněno: 28. 1. 2022 21:52, MUDr. Igor Satinský, Ph.D.
V originále
Malnutrice je v průběhu celého perioperačního období pro chirurgického pacienta významným negativním faktorem. Je ale ovlivnitelná a snadno detekovatelná i v ambulantních podmínkách. Od 1.5.2020 je chirurgovi dána možnost preskribovat sipping za určitých podmínek na omezenou dobu 4 týdnů. To výrazně usnadňuje cíleně ovlivnit alterovaný nutriční stav jak předoperačně, tak pooperačně. Autoři uvádějí skórovací dotazníky užívané k detekci malnutrice a vyžadované ze strany zdravotních pojišťoven. Dále jsou rozebrány podmínky preskripce i možné chyby v ambulantním předepisování sippingu.
Anglicky
Malnutrition is a signifiant negative factor for surgical patient in the whole perioperative period. But this factor is suggestible and easy detectable even in ambulatory conditions. Since May 1, 2020, the surgeon has possibility to prescribe sipping in explicit conditions for limited period of 4 weeks. This fact strongly facilitates to affect the alternated nutritional status both preoperatively and postoperatively. The authors mention the scoring quastionnaires used for detection of malnutrition and required by health insurance companies. The conditions of prescriptions and the potential mistakes in ambulatory practice are analyzed.