POSPÍŠIL, Petr a Iris ŠIMÍKOVÁ. Disproportion in application of book and tax depreciation of municipal semi-budgetary organizations. In L. Matějová. Proceedings of the 21st International Conference Curent trends in Public Sector Research. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita. s. 193-200. ISBN 978-80-210-8448-3. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Disproportion in application of book and tax depreciation of municipal semi-budgetary organizations
Název česky Disproporce aplikace účetních a daňových odpisů municipálních příspěvkových organizací
Autoři POSPÍŠIL, Petr a Iris ŠIMÍKOVÁ.
Vydání 1. vyd. Brno, Proceedings of the 21st International Conference Curent trends in Public Sector Research, od s. 193-200, 8 s. 2017.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW Na stránkách konference je k dispozici plné znění sborníku.
Organizační jednotka Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
ISBN 978-80-210-8448-3
ISSN 2336-1239
Klíčová slova česky příspěvková organizace, majetek, odpis, daň
Klíčová slova anglicky municipal semi-budgetary organization, assets, depreciation, tax
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: JUDr. Petr Pospíšil, Ph.D., LL.M., učo 51186. Změněno: 22. 1. 2022 15:05.
Anotace
Semi-budgetary organizations represent a specific legal form used by the state and municipalities to ensure welfare services to citizens. These organizations mainly manage the assets passed to them by their founder. The article aims to highlight the disproportion between the obligation of municipal semi-budgetary organizations to use book depreciation for profit and the prohibition of the application of tax deductions for determining the tax base. On the example of hospitals founded by the Moravian-Silesian Region authors show the crucial financial impact of discriminatory legislation on the economy of municipal semi-budgetary organizations. There are introduced some "alternative" ways of solving the situation described in the article. The paper is based primarily on analysis of existing and new proposed legislation in the Czech Republic. Theoretical knowledge from literature review was used for arguments to propose solutions. It is based primarily (but not only) on own experience and knowledge of authors.
Anotace česky
Příspěvkové organizace představují specifickou právní formu užívanou státem a municipalitami pro zajištění veřejně prospěšných služeb občanům. Převážně hospodaří s majetkem předaným jim zřizovatelem. Cílem článku je upozornit na disproporci mezi povinností municipálních příspěvkových organizací uplatňovat účetní odpisy pro výsledek hospodaření a zákazem uplatňování daňových odpisů pro stanovení základu daně. Součástí cíle je identifikace stávajícího právního stavu účetních odpisů, stabilizovaných reformou účetnictví veřejného sektoru a identifikace téhož u daňových odpisů. Motivem vzniku článku je aktuální projednávání legislativního zakotvení daňových odpisů municipálních příspěvkových organizací. Na příkladu nemocnic Moravskoslezského kraje jsou dokumentovány finanční dopady diskriminační právní úpravy do hospodaření municipálních příspěvkových organizací. Jsou představeny “náhradní” způsoby řešení popsané situace. Práce se opírá především o analýzu platné a nově navrhované právní úpravy v České republice. Teoretické poznatky získané rešerší literatury byly použity pro argumenty k návrhům řešení. V článku jsou využity poznatky z veřejnosprávní praxe, autoři vycházejí především (avšak nejen) z vlastních zkušeností a poznatků. Autoři článkem vyjadřují důraznou podporu prosazování uplatnění daňových odpisů pro všechny příspěvkové organizace bez rozdílu.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 11:07