Detailed Information on Publication Record
2021
Výživa v chirurgii
SATINSKÝ, Igor and Eduard HAVELBasic information
Original name
Výživa v chirurgii
Name in Czech
Výživa v chirurgii
Name (in English)
Nutrition in surgery
Authors
SATINSKÝ, Igor (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) and Eduard HAVEL (203 Czech Republic)
Edition
První. Praha, Klinická výživa, p. 861 - 872, 12 pp. G 401063, 2021
Publisher
Galén
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Field of Study
30212 Surgery
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
Publication form
printed version "print"
RIV identification code
RIV/47813059:19510/21:A0000345
Organization unit
Faculty of Public Policies in Opava
ISBN
978-80-7492-555-9
Keywords in English
surgery - nutrition - perioperative care
Tags
Reviewed
Změněno: 25/1/2022 18:39, MUDr. Igor Satinský, Ph.D.
V originále
Malnutrice je významným prognostickým faktorem, její přítomnost zvyšuje riziko pooperačních komplikací, letalitu, prodlužuje hospitalizaci. Malnutricí nebo zvýšeným nutričním rizikem trpí nejčastěji pacienti s onkochirurgickými diagnózami, starší pacienti, pacienti s chronickým střevním onemocněním. Malnutrice je snadno diagnostikovatelná a její detekce by měla být součástí vyšetřovacího algoritmu. Nutriční péče je povinnou součástí léčby chirurgického pacienta. Předoperačně je u malnutričních pacientů indikován sipping, případně enterální sondová výživa nebo domácí parenterální výživa. Většina operovaných pacientů je schopna perorálního příjmu po několika hodinách po výkonu. Neexistuje vědecká opora pro pooperační hladovění. Pokud po propuštění k optimálnímu nutričnímu cíli nestačí dietetická doporučení, pak je nutné pacienta sledovat v nutriční ambulanci lékařem, který je schopen předepisovat umělou výživu pro domácí péči.
In English
Malnutrition is significant prognostic factor that increases risk of postoperative complications, mortality, length of the hospital stay. Malnutrion or increased nutritional risk is noticed in patients with oncological diagnosis, elderly patients and in patients with inflammatory bowell disease. Malnutriton is easily to be detected and this detection would be a part of examination algorithm. Nutrition therapy is a mandatory part of care of surgical patient. Sipping, enteral tube feeding or home parenteral nutrition is indicated in malnutritional patients preoperatively. The most of surgical patients are able to eat early in several hours postoperatively. There is no reason for postoperative fasting. In the case that patient is not able to eat at the adequate level, it is necessary to follow the patients in nutritional ambulancy with presciption of arteficial nutrition for home care.