SATINSKÝ, Igor and Eduard HAVEL. Výživa v chirurgii (Nutrition in surgery). In Kohout Pavel. Klinická výživa. První. Praha: Galén, 2021, p. 861 - 872. G 401063. ISBN 978-80-7492-555-9.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Výživa v chirurgii
Name in Czech Výživa v chirurgii
Name (in English) Nutrition in surgery
Authors SATINSKÝ, Igor (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) and Eduard HAVEL (203 Czech Republic).
Edition První. Praha, Klinická výživa, p. 861 - 872, 12 pp. G 401063, 2021.
Publisher Galén
Other information
Original language Czech
Type of outcome Chapter(s) of a specialized book
Field of Study 30212 Surgery
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Publication form printed version "print"
RIV identification code RIV/47813059:19510/21:A0000345
Organization unit Faculty of Public Policies in Opava
ISBN 978-80-7492-555-9
Keywords in English surgery - nutrition - perioperative care
Tags Reviewed
Changed by Changed by: MUDr. Igor Satinský, Ph.D., učo 48983. Changed: 25/1/2022 18:39.
Abstract
Malnutrice je významným prognostickým faktorem, její přítomnost zvyšuje riziko pooperačních komplikací, letalitu, prodlužuje hospitalizaci. Malnutricí nebo zvýšeným nutričním rizikem trpí nejčastěji pacienti s onkochirurgickými diagnózami, starší pacienti, pacienti s chronickým střevním onemocněním. Malnutrice je snadno diagnostikovatelná a její detekce by měla být součástí vyšetřovacího algoritmu. Nutriční péče je povinnou součástí léčby chirurgického pacienta. Předoperačně je u malnutričních pacientů indikován sipping, případně enterální sondová výživa nebo domácí parenterální výživa. Většina operovaných pacientů je schopna perorálního příjmu po několika hodinách po výkonu. Neexistuje vědecká opora pro pooperační hladovění. Pokud po propuštění k optimálnímu nutričnímu cíli nestačí dietetická doporučení, pak je nutné pacienta sledovat v nutriční ambulanci lékařem, který je schopen předepisovat umělou výživu pro domácí péči.
Abstract (in English)
Malnutrition is significant prognostic factor that increases risk of postoperative complications, mortality, length of the hospital stay. Malnutrion or increased nutritional risk is noticed in patients with oncological diagnosis, elderly patients and in patients with inflammatory bowell disease. Malnutriton is easily to be detected and this detection would be a part of examination algorithm. Nutrition therapy is a mandatory part of care of surgical patient. Sipping, enteral tube feeding or home parenteral nutrition is indicated in malnutritional patients preoperatively. The most of surgical patients are able to eat early in several hours postoperatively. There is no reason for postoperative fasting. In the case that patient is not able to eat at the adequate level, it is necessary to follow the patients in nutritional ambulancy with presciption of arteficial nutrition for home care.
PrintDisplayed: 26/7/2024 00:16